Hovězí maso v celku podušené v troubě spolu s rajčaty, anglickou slaninou, česnekem, bílým vínem, mrkví, olivami a tymiánem, servírované nakrájené na plátky, přelité dušeninou z hrnce.
Ingredience:
1 kg | předního hovězího masa v celku |
400 g | sekaných rajčat z konzervy |
100 g | anglické slaniny |
600 ml | bílého vína |
3 lžíce | černých oliv bez pecek |
2 lžíce | olivového oleje |
4 ks | zralých rajčat |
4 ks | mrkví |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | větvičky čerstvého tymiánu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné maso omyjeme, osušíme, osolíme, v hrnci opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji tak, aby se zatáhlo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme ji doměkka
2. Potom přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, tymián (nemáte-li čerstvý použijte lžičku sušeného), sekaná rajčata z konzervy, bílé víno, osolíme, opepříme a přivedeme k varu
3. Pak hrnec přikryjeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C (horkovzdušné na 140 °C) a dusíme 1,5-2 hodiny
4. Hrnec z trouby vyndáme, přidáme očištěnou na hrubo nastrouhanou mrkev, omytá na menší kousky nakrájená rajčata a olivy, hrnec vrátíme zpět do trouby a dusíme ještě 60 minut, aby bylo maso měkké
4. Maso nakrájíme a můžeme servírovat hned, ale báječné je i druhý den.