REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí svíčková Wellington od Ivky z Cat & Cook

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tohle je naprostá bomba! Pořádný kus hovězího, výrazná chuť kaštanů, křupavé listové těsto. Je to jedno z nejsvátečnějších jídel, které jsem kdy připravovala, a úplně nejraději ho dělám na Vánoce. Jeho historie je zpletitá, ale vypadá to, že Britové si uzpůsobili recept z Francie zvaný filet de bœuf en croûte a nazvali ho Beef Wellington.


Ingredience:
Na 4–5 porcí:
700 gstřední části hovězí svíčkové vcelku
300 gmáslového listového těsta
550 ghnědých žampiónů
250 gvařených a oloupaných kaštanů
15 ksplátků parmské šunky
2 ksžloutky
1 ksstroužek česneku
dijonská / anglická hořčice
vločková sůl
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou. Svíčkovou dostatečně osolte a opepřete. Na vysokém plamenu rozpalte pánev, přilijte 4 lžíce olivového oleje a svíčkovou ze všech stran orestujte dozlatova. Sundejte na talíř a potřete hořčicí.
  2. Do food procesoru / sekáčku vložte očistěné a nohou zbavené žampióny, kaštany, česnek, 2 špetky soli a špetku pepře. Rozmixujte dohladka. Nahřejte suchou pánev a vzniklou směs nasucho opražte. Cílem je, aby se vypařila přebytečná voda. Později by při pečení vytékala skrz listové těsto. Trvá to asi 5–7 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.
  3. Přes prkénko natáhněte fresh fólii a na ni naskládejte do tří řad parmskou šunku, kterou opepřete. Na šunku navrstvěte houbovou směs tak, aby šunka ze všech stran vyčnívala minimálně 1 cm. Poté na spodní hranu položte maso a pomocí fólie zabalte. Zatočte do fólie co nejpevněji a dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
  4. Přes prkénko opět natáhněte fólii a na ni položte vyválené listové těsto. Mělo by být širší než zabalené maso. Vyndejte maso z lednice, vybalte ho a položte na spodní část těsta. Opatrně ho do něj zabalte, odřízněte zbytky těsta a pomocí fólie zatáhněte co nejpevněji. Opět dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Opatrně svíčkovou rozbalte z fólie a pomažte žloutkem. Tupou stranou nože můžete udělat lehké zářezy. Pokud máte vločkovou sůl, hřbet masa s ní ozdobte a dejte do trouby. Pečte na plechu / v pekáčku asi 35 minut. Hlídejte vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru, vystoupat by měla na asi 56–57 °C, maximálně ale 60 °C.
  6. Svíčkovou Wellington vyndejte z trouby a nechte minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak křehké. Krájejte na 3 cm silné plátky a podávejte například s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.
Doporučení:

Kaštany je nejlepší koupit uvařené, vyloupané a zavakuované. Mají je téměř ve všech supermarketech, najdete je mezi zeleninou. Recept připravila Ivka z Cat & Cook. Další skvělé recepty najdete na webu www.catandcook.cz nebo v jejích kuchařkách, které zakoupíte na shop.catandcook.cz!

Poznámka:

Ivka Cat & Cook – „Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím niche jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.

www.catandcook.cz, Instagram: catandcook.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy