Tohle je naprostá bomba! Pořádný kus hovězího, výrazná chuť kaštanů, křupavé listové těsto. Je to jedno z nejsvátečnějších jídel, které jsem kdy připravovala, a úplně nejraději ho dělám na Vánoce. Jeho historie je zpletitá, ale vypadá to, že Britové si uzpůsobili recept z Francie zvaný filet de bœuf en croûte a nazvali ho Beef Wellington.
Ingredience:
Na 4–5 porcí: | |
700 g | střední části hovězí svíčkové vcelku |
300 g | máslového listového těsta |
550 g | hnědých žampiónů |
250 g | vařených a oloupaných kaštanů |
15 ks | plátků parmské šunky |
2 ks | žloutky |
1 ks | stroužek česneku |
dijonská / anglická hořčice | |
vločková sůl | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou. Svíčkovou dostatečně osolte a opepřete. Na vysokém plamenu rozpalte pánev, přilijte 4 lžíce olivového oleje a svíčkovou ze všech stran orestujte dozlatova. Sundejte na talíř a potřete hořčicí.
- Do food procesoru / sekáčku vložte očistěné a nohou zbavené žampióny, kaštany, česnek, 2 špetky soli a špetku pepře. Rozmixujte dohladka. Nahřejte suchou pánev a vzniklou směs nasucho opražte. Cílem je, aby se vypařila přebytečná voda. Později by při pečení vytékala skrz listové těsto. Trvá to asi 5–7 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.
- Přes prkénko natáhněte fresh fólii a na ni naskládejte do tří řad parmskou šunku, kterou opepřete. Na šunku navrstvěte houbovou směs tak, aby šunka ze všech stran vyčnívala minimálně 1 cm. Poté na spodní hranu položte maso a pomocí fólie zabalte. Zatočte do fólie co nejpevněji a dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
- Přes prkénko opět natáhněte fólii a na ni položte vyválené listové těsto. Mělo by být širší než zabalené maso. Vyndejte maso z lednice, vybalte ho a položte na spodní část těsta. Opatrně ho do něj zabalte, odřízněte zbytky těsta a pomocí fólie zatáhněte co nejpevněji. Opět dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Opatrně svíčkovou rozbalte z fólie a pomažte žloutkem. Tupou stranou nože můžete udělat lehké zářezy. Pokud máte vločkovou sůl, hřbet masa s ní ozdobte a dejte do trouby. Pečte na plechu / v pekáčku asi 35 minut. Hlídejte vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru, vystoupat by měla na asi 56–57 °C, maximálně ale 60 °C.
- Svíčkovou Wellington vyndejte z trouby a nechte minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak křehké. Krájejte na 3 cm silné plátky a podávejte například s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.
Kaštany je nejlepší koupit uvařené, vyloupané a zavakuované. Mají je téměř ve všech supermarketech, najdete je mezi zeleninou. Recept připravila Ivka z Cat & Cook. Další skvělé recepty najdete na webu www.catandcook.cz nebo v jejích kuchařkách, které zakoupíte na shop.catandcook.cz!
Poznámka:Ivka Cat & Cook – „Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím niche jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.
www.catandcook.cz, Instagram: catandcook.cz