REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí se svíčkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované hovězí maso servírované s tradiční smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1,5 kghovězího zadního
100 gšpeku
100 gmásla
50 ghladké mouky
2 kscitronů
250 mlsmetany
100 mlbílého vína
hovězí vývar
mletý pepř
brusinky k podávání
sůl
Na omáčku:
150 gkrupicového cukru
50 gsádla
50 gmásla
8 kskuliček nového koření
6 kskuliček pepře
2 ksbobkového listu
2 kssnítků čerstvého tymiánu
2 kscibule
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 ksjablka
1/2 ksceleru
150 mlocta
2 lžíceplnotučné hořčice

Postup:

1. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem, přidáme očištěnou, nahrubo nakrájenou mrkev, petržel i celer, osmažíme dozlatova, pak vsypeme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, opět orestujeme, přidáme krupicový cukr, jádřince zbavené, na menší kousky nakrájené jablko, po chvíli přidáme plnotučnou hořčici, divoké koření (bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky pepře) i tymián svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit
2. Maso si prošpikujeme tak, že ostrým nožem do něho uděláme několik zářezů, do nich zatlačíme větší špalíčky špeku, maso pořádně osolíme a opepříme
3. Když se ocet odpaří a základ omáčky zkaramelizuje, dáme do něho maso, podlijeme vínem, zalijeme hovězím vývarem tak, aby bylo maso ponořené a přiklopené dusíme doměkka (2-2,5 hodiny), pak maso i balíček koření vyndáme, maso necháme chvíli stát a nakrájíme na plátky
4. Omáčku zahustíme světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla, zahustíme ji smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme zbývajících 50 g másla, rozmixujeme a propasírujeme přes síto.

Doporučení:

Podáváme například s karlovarským nebo houskovým knedlíkem a brusinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy