REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí se svíčkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované hovězí maso servírované s tradiční smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1,5 kghovězího zadního
100 gšpeku
100 gmásla
50 ghladké mouky
2 kscitronů
250 mlsmetany
100 mlbílého vína
hovězí vývar
mletý pepř
brusinky k podávání
sůl
Na omáčku:
150 gkrupicového cukru
50 gsádla
50 gmásla
8 kskuliček nového koření
6 kskuliček pepře
2 ksbobkového listu
2 kssnítků čerstvého tymiánu
2 kscibule
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 ksjablka
1/2 ksceleru
150 mlocta
2 lžíceplnotučné hořčice

Postup:

1. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem, přidáme očištěnou, nahrubo nakrájenou mrkev, petržel i celer, osmažíme dozlatova, pak vsypeme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, opět orestujeme, přidáme krupicový cukr, jádřince zbavené, na menší kousky nakrájené jablko, po chvíli přidáme plnotučnou hořčici, divoké koření (bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky pepře) i tymián svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit
2. Maso si prošpikujeme tak, že ostrým nožem do něho uděláme několik zářezů, do nich zatlačíme větší špalíčky špeku, maso pořádně osolíme a opepříme
3. Když se ocet odpaří a základ omáčky zkaramelizuje, dáme do něho maso, podlijeme vínem, zalijeme hovězím vývarem tak, aby bylo maso ponořené a přiklopené dusíme doměkka (2-2,5 hodiny), pak maso i balíček koření vyndáme, maso necháme chvíli stát a nakrájíme na plátky
4. Omáčku zahustíme světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla, zahustíme ji smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme zbývajících 50 g másla, rozmixujeme a propasírujeme přes síto.

Doporučení:

Podáváme například s karlovarským nebo houskovým knedlíkem a brusinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy