REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí se svíčkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované hovězí maso servírované s tradiční smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1,5 kghovězího zadního
100 gšpeku
100 gmásla
50 ghladké mouky
2 kscitronů
250 mlsmetany
100 mlbílého vína
hovězí vývar
mletý pepř
brusinky k podávání
sůl
Na omáčku:
150 gkrupicového cukru
50 gsádla
50 gmásla
8 kskuliček nového koření
6 kskuliček pepře
2 ksbobkového listu
2 kssnítků čerstvého tymiánu
2 kscibule
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 ksjablka
1/2 ksceleru
150 mlocta
2 lžíceplnotučné hořčice

Postup:

1. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem, přidáme očištěnou, nahrubo nakrájenou mrkev, petržel i celer, osmažíme dozlatova, pak vsypeme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, opět orestujeme, přidáme krupicový cukr, jádřince zbavené, na menší kousky nakrájené jablko, po chvíli přidáme plnotučnou hořčici, divoké koření (bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky pepře) i tymián svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit
2. Maso si prošpikujeme tak, že ostrým nožem do něho uděláme několik zářezů, do nich zatlačíme větší špalíčky špeku, maso pořádně osolíme a opepříme
3. Když se ocet odpaří a základ omáčky zkaramelizuje, dáme do něho maso, podlijeme vínem, zalijeme hovězím vývarem tak, aby bylo maso ponořené a přiklopené dusíme doměkka (2-2,5 hodiny), pak maso i balíček koření vyndáme, maso necháme chvíli stát a nakrájíme na plátky
4. Omáčku zahustíme světlou jíškou připravenou z 50 g hladké mouky a 50 g másla, zahustíme ji smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme zbývajících 50 g másla, rozmixujeme a propasírujeme přes síto.

Doporučení:

Podáváme například s karlovarským nebo houskovým knedlíkem a brusinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy