Hovězí ruláda se připravuje ze svíčkové, z roštěnek nebo z odleželé kýty. Na ruládu připravíme větší plát, ten můžeme předem osolit opepřit, proložit kolečky cibule, snítky petrželky a nechat v lednici nejlépe přes noc uležet.
Ingredience:
1 kg | hovězí kýty nebo svíčkové |
300 g | vařeného uzeného (nebo klobásy) |
250 g | slaniny |
4-5 ks | natvrdo uvařených vajec |
2 ks | cibule |
hladká mouka | |
petrželka | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na lžíci sádla opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, kousky uzeného nebo kolečka klobásy, dále vejce a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme
2. Rozklepaný a odleželý plát hovězího potřeme vychladlou směsí, stočíme, zavážeme potravinářským provázkem
3. Ruládu opečeme na sádle v pánvi ze všech stran, přendáme do pekáče, nasypeme směs z vajec, masa, slaniny a cibule, prostě vše, co nám zbylo, přidáme lžíci sádla a maso za občasného podlévání dusíme doměkka
4. Ke konci šťávu zaprášíme moukou, podlijeme troškou vody a necháme dopéct
5. Šťávu podle chuti přikořeníme, pro barvu můžeme přidat lžičku sladké papriky
6. Hotovou ruládu krájíme na plátky a podáváme třeba se šťouchanými brambory a zeleninovým salátem.
Recept na šťouchané brambory najdete zde: Šťouchané brambory.
Poznámka:Autor receptu i fotografie: D.M