Plátek hovězího marinovaný, druhý den pokladený okurkou a slaninou, zarolovaný do tvaru závitku, zprudka orestovaný, nakonec podušený ve vývaru, servírovaný rozkrájený na plátky spolu s omáčkou s vložkou okurky a slaniny.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
1 ks | větší plátek hovězího zadního masa |
2 ks | sladkokyselé okurky |
2 ks | cibule |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
pár plátků uzeného špeku | |
pepř | |
sůl | |
Dále budeme potřebovat: | |
300 ml | hovězího vývaru |
2 lžíce | sádla |
50 g | špeku |
3 ks | sladkokyselé okurky |
Ostatní: | |
nit, unádoba s víkem |
Postup:
- Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, zakápneme olejem a necháme přes noc v lednici v uzavřené nádobě
- Pak plátek rozvineme, poklademe plátky špeku, okurkami, zarolujeme a zadrezírujeme potravinovou nití
- V hrnci rozpálíme sádlo a zadrezírované maso zprudka ze všech stran orestujeme, vyjmeme a udržujeme v teple
- Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme dotmava, vrátíme maso, podlejeme vývarem a dusíme doměkka
- V kastrolku si vyškvaříme na kostičky pokrájený špek, přidáme na kostičky pokrájené okurky a krátce zarestujeme.
- Šťávu z masa rozmixujeme a přes sítko propasírujeme ke slanině a okurkám
- Necháme zredukovat, nebo, chceme-li, přidáme trochu hladké mouky, rozmíchané v trošce studené vody, provaříme
- Nakonec maso zbavíme nití, pokrájíme na plátky a v omáčce prohřejeme.
Podáváme např. s rýží.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová