Plát hovězího masa potřený se solí utřeným česnekem, obložený šunkou a slaninou, stočený do tvaru rolády. Roláda nejprve zprudka opečená na pánvi, pak podušená v tlakovém hrnci doměkka na cibuli podlitá vývarem.
Ingredience:
1 kg | hovězího zadního |
100 g | slaniny |
100 g | šunky |
1 palice | česneku |
1 ks | velké cibule |
0,5 l | bujónu (z jedné kostky) |
mletý černý pepř | |
hladká mouka | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Maso omyjeme, osušíme a opatrně rozřízneme na větší plát
2. Naklepeme, potřeme česnekem, který si protlačíme a rozetřeme se solí, opepříme, poklademe plátky šunky, slaniny stočíme a svážeme
3. V tlakovém hrnci na malém množství oleje osmahneme na jemno nakrájenou cibuli
4. Na pánvi na tuku si zprudka opečeme celou roládu dokola, vložíme k opražené cibuli a do výpeku na pánvi přidáme bujón, provaříme a přidáme k masu
5. Jakmile se hrnec natlakuje, od té doby vaříme 45 minut
6. Z hrnce odpustíme páru, roládu vyjmeme, nakrájíme na plátky omáčku zahustíme moukou, a podáváme s rýží nebo bramborami.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.
Hovězí roláda plněná smaženými vejci, žampiony, okurkami a anglickou slaninou
Hovězí roláda s uzeným masem