REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí po javánsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Semur djawa, jak se tento recept ve své domovině nazývá, se připravuje z hovězí roštěnky nakrájené na větší kostky, která se dusí v hrnci spolu s dalšími ingrediencemi. Jde o takový indonéský guláš.


Ingredience:
800 ghovězího roštěnce
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 kschilli papričky
1/3 šálkukecap manis (sladká sojová omáčka)
3/4 šálkuvody
3 lžíceoleje
2 lžícerajčatového protlaku
1 vrchovatá lžícetamarind pasty - datlové pasty (nebo polévková lžíce octa)
1 lžičkasemena mletého koriandru
1 lžičkahnědého cukru
1,5 lžičkysoli
1/4 lžičkykoření 5 vůní
1/4 lžičkymletého muškátového oříšku
1/4 lžičky pepře
kousek zázvoru

Postup:

1. Připravíme si marinádu; ve velké míse smícháme hnědý cukr se sladkou sójovou omáčkou, přidáme datlovou pastu nebo ocet, 1 lžičku soli a nastrouhaný kousek zázvoru, vše dobře promícháme
2. Do marinády naložíme hovězí maso nakrájené na větší kousky a necháme tak 30 minut marinovat
3. Chilli papričku zbavenou semínek nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a česnek, sypké koření spolu smícháme (kromě pepře)
4. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme cibuli s chilli papričkou, po 5 minutách přidáme směs mletého koření a česnek, restujeme a mícháme další 2 minuty, pak přidáme kostky masa, ty restujeme dalších cca 5 minut, stále mícháme
5. V této fázi do masa zamícháme rajčatový protlak, zamícháme a pak vše zalijeme 1/
3 šálku teplé vody, dochutíme 1/
2 lžičky soli a mletým pepřem
6. Zaklopené vaříme do změknutí masa, tedy asi 1,5-2 hodiny, dle potřeby přidáváme teplou vodu, ale jen tolik, aby maso nebylo na suchu, ve vodě nesmí plavat!
7. Uvařený pokrm ochutnáme, doladíme chutě a podáváme většinou s rýží.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy