Semur djawa, jak se tento recept ve své domovině nazývá, se připravuje z hovězí roštěnky nakrájené na větší kostky, která se dusí v hrnci spolu s dalšími ingrediencemi. Jde o takový indonéský guláš.
Ingredience:
800 g | hovězího roštěnce |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 ks | chilli papričky |
1/3 šálku | kecap manis (sladká sojová omáčka) |
3/4 šálku | vody |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 vrchovatá lžíce | tamarind pasty - datlové pasty (nebo polévková lžíce octa) |
1 lžička | semena mletého koriandru |
1 lžička | hnědého cukru |
1,5 lžičky | soli |
1/4 lžičky | koření 5 vůní |
1/4 lžičky | mletého muškátového oříšku |
1/4 lžičky | pepře |
kousek zázvoru |
Postup:
1. Připravíme si marinádu; ve velké míse smícháme hnědý cukr se sladkou sójovou omáčkou, přidáme datlovou pastu nebo ocet, 1 lžičku soli a nastrouhaný kousek zázvoru, vše dobře promícháme
2. Do marinády naložíme hovězí maso nakrájené na větší kousky a necháme tak 30 minut marinovat
3. Chilli papričku zbavenou semínek nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a česnek, sypké koření spolu smícháme (kromě pepře)
4. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme cibuli s chilli papričkou, po 5 minutách přidáme směs mletého koření a česnek, restujeme a mícháme další 2 minuty, pak přidáme kostky masa, ty restujeme dalších cca 5 minut, stále mícháme
5. V této fázi do masa zamícháme rajčatový protlak, zamícháme a pak vše zalijeme 1/
3 šálku teplé vody, dochutíme 1/
2 lžičky soli a mletým pepřem
6. Zaklopené vaříme do změknutí masa, tedy asi 1,5-2 hodiny, dle potřeby přidáváme teplou vodu, ale jen tolik, aby maso nebylo na suchu, ve vodě nesmí plavat!
7. Uvařený pokrm ochutnáme, doladíme chutě a podáváme většinou s rýží.