REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí po javánsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Semur djawa, jak se tento recept ve své domovině nazývá, se připravuje z hovězí roštěnky nakrájené na větší kostky, která se dusí v hrnci spolu s dalšími ingrediencemi. Jde o takový indonéský guláš.


Ingredience:
800 ghovězího roštěnce
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 kschilli papričky
1/3 šálkukecap manis (sladká sojová omáčka)
3/4 šálkuvody
3 lžíceoleje
2 lžícerajčatového protlaku
1 vrchovatá lžícetamarind pasty - datlové pasty (nebo polévková lžíce octa)
1 lžičkasemena mletého koriandru
1 lžičkahnědého cukru
1,5 lžičkysoli
1/4 lžičkykoření 5 vůní
1/4 lžičkymletého muškátového oříšku
1/4 lžičky pepře
kousek zázvoru

Postup:

1. Připravíme si marinádu; ve velké míse smícháme hnědý cukr se sladkou sójovou omáčkou, přidáme datlovou pastu nebo ocet, 1 lžičku soli a nastrouhaný kousek zázvoru, vše dobře promícháme
2. Do marinády naložíme hovězí maso nakrájené na větší kousky a necháme tak 30 minut marinovat
3. Chilli papričku zbavenou semínek nakrájíme nadrobno, stejně tak cibuli a česnek, sypké koření spolu smícháme (kromě pepře)
4. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme cibuli s chilli papričkou, po 5 minutách přidáme směs mletého koření a česnek, restujeme a mícháme další 2 minuty, pak přidáme kostky masa, ty restujeme dalších cca 5 minut, stále mícháme
5. V této fázi do masa zamícháme rajčatový protlak, zamícháme a pak vše zalijeme 1/
3 šálku teplé vody, dochutíme 1/
2 lžičky soli a mletým pepřem
6. Zaklopené vaříme do změknutí masa, tedy asi 1,5-2 hodiny, dle potřeby přidáváme teplou vodu, ale jen tolik, aby maso nebylo na suchu, ve vodě nesmí plavat!
7. Uvařený pokrm ochutnáme, doladíme chutě a podáváme většinou s rýží.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy