REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí po burgundsku podle Vitany

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejlépe Hovězí po burgundsku chutná druhý den. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem. Skvělá je k tomuto pokrmu také restovaná kořenová zelenina.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
1000 ghovězího masa – kližka nebo líčka
400 ganglické slaniny
350 gcibule
200 gžampionů
200 gmrkve
100 grajčatového protlaku
22 g (1,5 polévkové lžíce)Vitana tekutý bujón hovězí
30 g (2 vrchovaté lžíce)hladké mouky
750 mlčervené víno burgundského typu
400 mlvody
100 mlřepkového oleje
8 ksbobkové listy
8 ksstroužků česneku
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso rozdělíme na šest velkých kusů. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Maso vložíme do marinovací nádoby, případně většího „zip sáčku“ a zalijeme vínem. Přidáme cibuli, stroužky česneku a bobkový list. Vložíme do lednice a necháme 24 hodin marinovat, občas promícháme.
  2. Po marinování maso vyjmeme a osušíme. Víno scedíme, z cibule vyndáme (nevyhazujeme) bobkové listy a česnek. V kastrolu se silným dnem rozpálíme 80 ml oleje, nasypeme na něj 10 g soli a zprudka orestujeme maso. Poté maso vyjmeme a vložíme cibuli z nálevu. Stáhneme výkon a restujeme do tmavě hnědé barvy. Když cibule zhnědne, přidáme česnek a bobkové listy, které jsme vyndali z nálevu. Poté přidáme protlak a restujeme alespoň tři minuty. Zaprášíme moukou a restujeme další tři minuty. Vlijeme 1/3 vína z nálevu a v kastrolu vytvoříme hustou kaši, kterou řádě promícháme, aby v ní nebyly hrudky. Zbytek vína vlijeme postupně za stálého míchání. Když je všechno víno v kastrolu, vyvaříme alkohol, vrátíme zpět maso, zalijeme vodou a přidáme Vitana tekutý bujón hovězí. Přivedeme k varu, snížíme výkon na minimum a pod poklicí za občasného míchání dusíme alespoň tři hodiny.
  3. Slaninu a očištěnou mrkev nakrájíme na silnější hranolky (1x1x4 cm), žampiony na čtvrtinu. Do středně rozehřáté pánve nasypeme slaninu a vyškvaříme z ní tuk. Slaninu vyndáme, zvýšíme výkon a na zbylém tuku zprudka orestujeme žampiony. Žampiony odložíme ke slanině a na lžíci oleje zprudka orestujeme mrkev.
  4. Hodinu před koncem dochutíme Hovězí po Burgundsku solí a pepřem a přidáme mrkev. Pokud je omáčka řídká, zvýšíme výkon a dováříme bez poklice. Když už je maso měkké, ale ještě se nerozpadá přidáme slaninu s žampióny a dovaříme až se maso po roztržení dvěma vidličkami rozpadá. Pokud nakonec chceme posílit chuť, můžeme Vitana tekutý bujón hovězí přidat těsně před koncem dušení.
Doporučení:
  • Maso marinovat nemusíme, ale výsledek nebude tak dobrý.
  • Naložení ve víně způsobí lepší zabarvení omáčky a zrychlí karamelizaci masa a cibule.
  • Pokud chcete, aby omáčka měla silnější zeleninovou chuť, přidejte mrkev na začátku a na konci. Před přidáním slaniny a žampionů, omáčku propasírujte. Rozbředlá mrkev není příliš působivá.
  • Pokud nebude omáčka výrazná, nebojte se použít cukr. Cukr přidávejte po lžičkách a vždy po každé lžičce ochutnejte.
  • Abychom měli omáčku i druhý den, tekutiny v hrnci by mělo být o trochu víc, než je masa, nikdy by ale maso nemělo v tekutině volně plavat!
  • Na tyto pokrmy volte raději širší kastrol než hrnec.
Poznámka:

O Vitaně – Vitana je moderní potravinářskou značkou, která patří do portfolia společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. Sortiment Vitana produktů se vyrábí především v Byšicích, Varnsdorfu a Roudnici nad Labem. Vitana se specializuje především na suché, dehydratované potraviny a ochucovadla. Většina lidí má tuto oblíbenou značku spojenou hlavně s kořením, polévkami či bujóny. Současné portfolio je však mnohem širší a zahrnuje také omáčky, rýži, luštěniny, knedlíky nebo pečicí přípravky.

Recept k článku: Vitana kápla na chuť s novými tekutými bujóny

Více: vitana.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků