REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí ossobuco na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ossobuco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána. Připravuje se z plátků telecího kolena uříznutého napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky), kost ve středu masa obsahuje morek, který se při pečení – dušení vypeče a šťávě dodá pokrmu patřičnou sílu i chuť.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kssilnější plátky ossobuco (zadní lýtko s kostí a morkem)
1 hrstšalotek
300 mlkvalitního červeného vína
200 mlvelmi silného vývaru nebo kvalitní gelový bujón, popř. demi glace
2 lžícešípkové zavařeniny
pár plátků schwarzwaldské šunky (není nutné)
čerstvá šalvěj a tymián
pepř
olej
sůl

Postup:

1. Maso drží vcelku blána, kterou na několika místech přeřežeme, aby se maso nekroutilo
2. Osolíme a opepříme, po obvodu přilepíme pár lístků šalvěje a mezi malé svalíky nastrkáme tymián
3. Po obvodu ještě omotáme šunkou a svážeme provázkem
4. Maso opečeme dohněda, z obou stran, na pánvi s rozpáleným olejem, přendáme jej do pekáčku
5. Na stejném oleji orestujeme šalotky, zalijeme vínem a výpečky necháme odmočit
6. Zbytky šunky a bylinek poházíme k masu a víno se šalotkami přelijeme do pekáčku
7. Přiklopíme, vložíme do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu, opatrně můžeme obracet
8. Po hodině přilijeme k masu vývar a pečeme ještě 1,5 – 2 hodiny doměkka (podle staří skotu, ale ossobuko by mělo být z mladého hovězího) 9. Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby nám neokoralo a do výpeku vmícháme šípkovou zavařeninu, podle potřeby zahustíme třeba utřeným máslem s hladkou moukou v poměru 1:
1 (neudělají se hrudky) a provaříme.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy