REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečené hovězí zadní, podušené na cibulovém základě spolu se švestkovou šťávou, červeným vínem, rajčatovým protlakem a skořicí, servírované s podušenou šalotkou a švestkami.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgzadního hovězího
720 gšvestkového kompotu
500 gšalotek nebo malých cibulek
3 lžíceoleje
2 lžícerajského protlaku
1,5 lžícemásla nebo rostlinného tuku
1,5 lžícehladké mouky
1/4 lčerveného vína
2 kscibule
1 kscelé skořice
černý pepř
sůl

Postup:

1. Na sítu necháme okapat švestky, šťávu si dáme stranou, maso opláchneme, osušíme a potřeme solí a pepřem
2. V hrnci zahřejeme olej a maso v něm ze všech stran zprudka opečeme, aby se nám zatáhlo a při dušení zachovalo všechnu šťávu
3. K masu přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, krátce ji osmahneme, potom maso podlijeme vínem a 1/
8 l švestkové šťávy z kompotu
4. Do pokrmu ještě vmícháme rajčatový protlak a přidáme skořici, zakryté pokličkou dusíme zhruba 2 hodiny
5. Asi 15 minut před koncem dušení přidáme k masu oloupanou šalotku nebo malé cibulky
6. Maso vyjmeme a zakryté ho necháme cca 5 minut odpočinout
7. Uhněteme tuk s moukou, vydušenou šťávu jím zahustíme a potom krátce povaříme, švestky dáme do omáčky a necháme je prohřát
8. Švestky i se šalotkami nebo cibulkami vytáhneme, maso nakrájíme na plátky a trochu polité omáčkou je na talířích podáváme spolu se švestkami a šalotkou nebo cibulkami, zbytek šťávy nalijeme do omáčníku, aby si mohl každý, dle vlastní chuti, přidat.

Doporučení:

K takto upravenému hovězímu se skvěle hodí bramborové knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy