Opečené hovězí zadní, podušené na cibulovém základě spolu se švestkovou šťávou, červeným vínem, rajčatovým protlakem a skořicí, servírované s podušenou šalotkou a švestkami.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | zadního hovězího |
720 g | švestkového kompotu |
500 g | šalotek nebo malých cibulek |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | rajského protlaku |
1,5 lžíce | másla nebo rostlinného tuku |
1,5 lžíce | hladké mouky |
1/4 l | červeného vína |
2 ks | cibule |
1 ks | celé skořice |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na sítu necháme okapat švestky, šťávu si dáme stranou, maso opláchneme, osušíme a potřeme solí a pepřem
2. V hrnci zahřejeme olej a maso v něm ze všech stran zprudka opečeme, aby se nám zatáhlo a při dušení zachovalo všechnu šťávu
3. K masu přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, krátce ji osmahneme, potom maso podlijeme vínem a 1/
8 l švestkové šťávy z kompotu
4. Do pokrmu ještě vmícháme rajčatový protlak a přidáme skořici, zakryté pokličkou dusíme zhruba 2 hodiny
5. Asi 15 minut před koncem dušení přidáme k masu oloupanou šalotku nebo malé cibulky
6. Maso vyjmeme a zakryté ho necháme cca 5 minut odpočinout
7. Uhněteme tuk s moukou, vydušenou šťávu jím zahustíme a potom krátce povaříme, švestky dáme do omáčky a necháme je prohřát
8. Švestky i se šalotkami nebo cibulkami vytáhneme, maso nakrájíme na plátky a trochu polité omáčkou je na talířích podáváme spolu se švestkami a šalotkou nebo cibulkami, zbytek šťávy nalijeme do omáčníku, aby si mohl každý, dle vlastní chuti, přidat.
K takto upravenému hovězímu se skvěle hodí bramborové knedlíky.