Šťavnaté plátky vařeného masa zalité načervenalou až červenou sladkokyselou omáčkou.
Ingredience:
800 g | hovězí přední bez kosti |
20 g | soli |
0,8 l | vody |
Na omáčku: | |
100 g | rajčatového protlaku |
70 g | cibule |
70 g | mrkve |
60 g | hladké mouky |
60 g | cukru |
40 g | tuku |
30 g | celeru |
30 g | petržele |
30 g | másla |
1 l | vývaru |
1 lžíce | octa |
1 lžička | soli |
1 lžička | pepře |
1 lžička | nového koření |
2 ks | bobkového listu |
1 ks | celé skořice |
Postup:
1. Maso opláchneme, vložíme do vařící osolené vody a zvolna vaříme doměkka, je-li maso ze staršího kusu, během vaření přidáváme teplou vodu, aby bylo maso stále ponořené
2. Uvařené maso porcujeme až těsně před servírováním!Omáčku si připravíme takto:
3. Na horkém tuku orestujeme na hrubé plátky pokrájenou, očištěnou cibuli a očištěnou a nakrájenou zeleninu
4. Přidáme nové koření, pepř, bobkový list a rozlámanou skořici, přisypeme prosátou mouku a za stálého míchání si tak připravíme světlou zásmažku
5. Do zásmažky přidáme rajčatový protlak, zalijeme prochladlým vývarem a pečlivě vše rozšleháme metličkou, přitom omáčku přivedeme k varu 6. Za občasného prošlehání omáčku povaříme, nakonec omáčku dochutíme solí, octem, cukrem a máslem
7. Omáčku přecedíme a znovu chvíli povaříme, pak ji můžeme servírovat s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem nebo bramborovými noky či těstovinami.