REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí líčka orestovaná, pak přes noc naložená, nakonec upečená v troubě spolu s hříbky, slaninou a bylinkami doměkka, podlévaná marinádou z piva, vývaru a dalších ingrediencí.


Ingredience:
1 kghovězích líček
200-250 ghříbků
300 mlčerného piva
150 gšpeku (Mangalica)
2 lžícesádla
2 lžičkysušené šalvěje
1 lžícehořčice
10 kslístků čerstvé šalvěje
2-3 kscibule
hovězí vývar dle potřeby (případně gel - bujon)
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Líčka kuchyňsky upravíme, překrájíme na plátky a okraje nařízneme, řádně opepříme a posypeme sušenou šalvějí
2. Do vhodné pánve dáme sádlo, rozpálíme a maso zprudka orestujeme z každé strany cca 5 minut, aby se nám pěkně zatáhlo, odložíme stranou
3. Ve stejné pánvi po restovaném mase pak osmahneme špíček nakrájený na kostičky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout, přidáme hořčici a zalijeme pivem, přidáme trochu vývaru, případně dáme bujon, osolíme, opepříme, necháme krátce projít varem
4. Maso osolíme a dáme do nádoby, ve které budeme následující den připravovat, zalijeme marinádou, klidně teplou, po vychladnutí přiklopíme a dáme do lednice marinovat do druhého dne
5. Troubu předehřejeme na 200 °C. (dolní + spodní ohřev) a za občasného podlévání a obracení masa pečeme – dusíme cca 90 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 150 °C, přidáme hříbky a nasekanou šalvěj a maso dopečeme doměkka
6. Šťávu dle potřeby zredukujeme (vyvaříme, až pěkně zhoustne), nebo můžeme zahustit třeba jíškou.

Doporučení:

Jako příloha se hodí například rýže, ale jistě by byl dobrý i knedlík, případně jiná příloha.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy