REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí líčka orestovaná, pak přes noc naložená, nakonec upečená v troubě spolu s hříbky, slaninou a bylinkami doměkka, podlévaná marinádou z piva, vývaru a dalších ingrediencí.


Ingredience:
1 kghovězích líček
200-250 ghříbků
300 mlčerného piva
150 gšpeku (Mangalica)
2 lžícesádla
2 lžičkysušené šalvěje
1 lžícehořčice
10 kslístků čerstvé šalvěje
2-3 kscibule
hovězí vývar dle potřeby (případně gel - bujon)
čertvě drcený pepř
sůl

Postup:

1. Líčka kuchyňsky upravíme, překrájíme na plátky a okraje nařízneme, řádně opepříme a posypeme sušenou šalvějí
2. Do vhodné pánve dáme sádlo, rozpálíme a maso zprudka orestujeme z každé strany cca 5 minut, aby se nám pěkně zatáhlo, odložíme stranou
3. Ve stejné pánvi po restovaném mase pak osmahneme špíček nakrájený na kostičky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout, přidáme hořčici a zalijeme pivem, přidáme trochu vývaru, případně dáme bujon, osolíme, opepříme, necháme krátce projít varem
4. Maso osolíme a dáme do nádoby, ve které budeme následující den připravovat, zalijeme marinádou, klidně teplou, po vychladnutí přiklopíme a dáme do lednice marinovat do druhého dne
5. Troubu předehřejeme na 200 °C. (dolní + spodní ohřev) a za občasného podlévání a obracení masa pečeme – dusíme cca 90 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 150 °C, přidáme hříbky a nasekanou šalvěj a maso dopečeme doměkka
6. Šťávu dle potřeby zredukujeme (vyvaříme, až pěkně zhoustne), nebo můžeme zahustit třeba jíškou.

Doporučení:

Jako příloha se hodí například rýže, ale jistě by byl dobrý i knedlík, případně jiná příloha.

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

PODZIMNÍ BRAND BOX 2021 – balíček plný novinek

Nastal čas podzimu i nového Brand Boxu, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. První novinkou v boxu jsou Bramborové Lokše Dr. Oetker. Vyrobené jsou z brambor, mají přirozenou barvu a žádná aditiva. Lokše připravíte díky sypké směsi jednoduše a rychle a bez nutnosti loupání brambor. Dr. Oetker přináší tradici do Vaší kuchyně v podobě bramborových lokší s vysokým podílem brambor, s nízkým obsahem soli a bez aditiv. Cena: 44,90 Kč (280 g)…

číst dále ...

Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

Připravte se na chladné počasí s výtečnými čaji, které vás nejen dobře naladí, zahřejí, ale také provoní celý domov. Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Vyznáte se v nich? Nahlédněte pod pokličku jejich typologie a dopřejte si letos ten, který byl navíc vyrobený v souladu s přírodou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Listopad přivál klasické české recepty z kvalitních surovin

Dlouhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

číst dále ...

Adventní přípravy na jednom místě? Regionální potravina představuje Velkého vánočního průvodce

Vánoční čas je pro mnohé z nás obdobím shonu a stresu, v němž se snažíme stihnout všechny úkony včas a přichystat pro naše nejbližší krásné svátky se vším všudy. Toho si všímá soutěž Regionální potravina, která se letos rozhodla ulehčit nám vánoční trápení a připravila unikátní projekt – Velkého vánočního průvodce. V šesti předvánočních týdnech zde návštěvníci naleznou velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky. Vše je přehledně rozděleno po týdnech s přiloženým úkolníčkem, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli. Vychutnejte si adventní období v klidu a pohodě s Regionální potravinou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy