Na kostky nakrájený hovězí krk, zprudka opečený, pak podušený doměkka spolu s dalšími ingrediencemi, zalitý pivem, servírovaný se zvlášť podušenou zeleninou, zamíchanou ke konci přípravy k masu.
Ingredience:
600 g | hovězího krku |
500 ml | tmavého piva (Kozel) |
2 lžičky | sladké mleté papriky |
2 lžičky | rajského protlaku |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | cukru |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | velká cibule |
pepř | |
sůl | |
Na zahuštění: | |
1 lžíce | Hrašky a trochu vody |
Na zeleninovou směs: | |
50 g | šabatecké nebo jiné slaniny |
3 ks | malá keříčková rajčata |
2 ks | špekáčky |
1 ks | červené papriky |
1 ks | menší cibuli |
trochu sádla | |
sůl |
Postup:
1. Maso pokrájíme na kostky, osolíme a opepříme
2. V kastrolu rozpálíme olej a cibuli pokrájenou na kostičky osmahneme do tmava
3. Přidáme maso a restujeme ze všech stran 10 minut
4. Přidáme papriku, protlak, prolisovaný česnek, cukr a pořádně promícháme, zalijeme polovinou piva a dusíme doměkka, zbytek piva přiléváme během dušení
5. Připravíme si zeleninu; v pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit
6. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
7. Špekáčky nakrájíme na půlkolečka a přidáme do pánve, opékáme 10 minut
8. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a restujeme 5 minut
9. Nakonec přidáme rajčata, překrájená na čtvrtiny a ještě dalších 10 minut restujeme, podle chuti můžeme přidat špetku sol
10. Tuto směs pak přidáme k měkkému masu
11. Nakonec zahustíme hraškou, kterou rozmícháme v trošce vody, necháme krátce provařit a můžeme podávat.
Co je to Hraška? Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti. Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby … a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec. Hraška slouží také k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová