REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí krk na pivu a zeleninová směs

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na kostky nakrájený hovězí krk, zprudka opečený, pak podušený doměkka spolu s dalšími ingrediencemi, zalitý pivem, servírovaný se zvlášť podušenou zeleninou, zamíchanou ke konci přípravy k masu.


Ingredience:
600 ghovězího krku
500 mltmavého piva (Kozel)
2 lžičkysladké mleté papriky
2 lžičkyrajského protlaku
1 lžícesádla
1 lžičkacukru
3 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
pepř
sůl
Na zahuštění:
1 lžíceHrašky a trochu vody
Na zeleninovou směs:
50 gšabatecké nebo jiné slaniny
3 ksmalá keříčková rajčata
2 ksšpekáčky
1 ksčervené papriky
1 ksmenší cibuli
trochu sádla
sůl

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky, osolíme a opepříme
2. V kastrolu rozpálíme olej a cibuli pokrájenou na kostičky osmahneme do tmava
3. Přidáme maso a restujeme ze všech stran 10 minut
4. Přidáme papriku, protlak, prolisovaný česnek, cukr a pořádně promícháme, zalijeme polovinou piva a dusíme doměkka, zbytek piva přiléváme během dušení
5. Připravíme si zeleninu; v pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit
6. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
7. Špekáčky nakrájíme na půlkolečka a přidáme do pánve, opékáme 10 minut
8. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a restujeme 5 minut
9. Nakonec přidáme rajčata, překrájená na čtvrtiny a ještě dalších 10 minut restujeme, podle chuti můžeme přidat špetku sol
10. Tuto směs pak přidáme k měkkému masu
11. Nakonec zahustíme hraškou, kterou rozmícháme v trošce vody, necháme krátce provařit a můžeme podávat.

Doporučení:

Co je to Hraška? Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti. Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby … a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec. Hraška slouží také k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy