REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí guláš s kapií a hráškem, škvarkový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický hovězí guláš nastavený kapiemi a hráškem, servírovaný se skvělými domácími škvarkovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 ghovězí kližky
40 grajského protlaku
4 ksstroužky česneku
4 kscibule
4 kskapie
1 malá konzervasterilovaného hrášku
2 lžícesádla
hovězí vývar
mletá paprika
kmín
pepř
sůl
Na knedlíky:
400 ghrubé mouky
100 gvepřových škvarků
20 gsádla
15 gdroždí
200 mlmléka (orientační, každá mouka saje jinak)
2 ksvejce
1 ksžemle (rohlíku)
cukr
sůl

Postup:

1. Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme jej a opepříme
2. Na sádle vysmažíme do tmava cibuli, přidáme maso, rajský protlak a zarestujeme, pak přidáme koření, dvě třetiny nakrájených kapií podlijeme trochu vývarem, necháme vydusit do tuku, znovu podlijeme a dusíme do měkka
3. Když je maso měkké, vyjmeme jej a omáčku rozmixujeme
4. Do guláše vrátíme maso, přidáme hrášek a zbylou kapii
5. Provaříme a podáváme s knedlíkem.

Příprava knedlíku:
1. Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme v ní důlek, do něhož rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mléka a necháme v teple vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní ingredience, které by měly mít pokojovou teplotu, osolíme a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, které zahustíme nakrájenou žemlí.
3. Pak přidáme posekané škvarky, řádně prohněteme a po vykynutí vytvoříme dva knedlíky, které zavařujeme v osolené vodě 25 minut (po polovině varu otočíme)
4. Po vyjmutí krájíme nití na plátky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy