Klasický hovězí guláš nastavený kapiemi a hráškem, servírovaný se skvělými domácími škvarkovými knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | hovězí kližky |
40 g | rajského protlaku |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | cibule |
4 ks | kapie |
1 malá konzerva | sterilovaného hrášku |
2 lžíce | sádla |
hovězí vývar | |
mletá paprika | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
400 g | hrubé mouky |
100 g | vepřových škvarků |
20 g | sádla |
15 g | droždí |
200 ml | mléka (orientační, každá mouka saje jinak) |
2 ks | vejce |
1 ks | žemle (rohlíku) |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme jej a opepříme
2. Na sádle vysmažíme do tmava cibuli, přidáme maso, rajský protlak a zarestujeme, pak přidáme koření, dvě třetiny nakrájených kapií podlijeme trochu vývarem, necháme vydusit do tuku, znovu podlijeme a dusíme do měkka
3. Když je maso měkké, vyjmeme jej a omáčku rozmixujeme
4. Do guláše vrátíme maso, přidáme hrášek a zbylou kapii
5. Provaříme a podáváme s knedlíkem.
Příprava knedlíku:
1. Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme v ní důlek, do něhož rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mléka a necháme v teple vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní ingredience, které by měly mít pokojovou teplotu, osolíme a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, které zahustíme nakrájenou žemlí.
3. Pak přidáme posekané škvarky, řádně prohněteme a po vykynutí vytvoříme dva knedlíky, které zavařujeme v osolené vodě 25 minut (po polovině varu otočíme)
4. Po vyjmutí krájíme nití na plátky.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika