REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí birjání

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept ze Západní Indie který je specialitou tamější muslimské komunity.


Ingredience:
500 gpředního hovězího nakrájeného na kostky
275 grýže basmati
175 mlbílého jogurtu, rozšlehaného
1,2 lhorkého kuřecího vývaru či vody
2 ksvelké cibule
2 ksnasekané stroužky česneku
2 ksvejce na tvrdo nakrájené na čtvrtky na ozdobu
1 ks (2,5 cm)čerstvého zázvoru oloupaného a nahrubo nasekaného
1 ksmalého svazku čerstvého koriandru
1 ksčerstvé zelené chilli, nasekané bez semínek
4 lžícemandlových lupínků
3 lžícevody
3 lžícerostlinného oleje
2 lžícesultánek
2 lžícemásla do rýže
1 lžíceghí nebo másla
1 lžičkamletého římského kmínu
1 lžičkamletého koriandru
1/2 lžičkymleté kurkumy
1/2 lžičkymleté pískavice
větší špetka mleté skořice
sůl a pepř

Postup:

1. Jednu cibuli nasekáme nahrubo a dáme ji do mixéru, přidáme česnek, zázvor, chilli, čerstvý koriandr a půlku mandlových lupínků, zalijeme vodou a vše rozmixujeme na hladkou pastu, přendáme do misky a dáme stranou na pozdější použití
2. Druhou cibuli nakrájíme na tenké kroužky, v zapékací nádobě rozehřejeme polovinu ghí či másla s polovinou oleje a v tomto tuku smažíme cibulové kroužky 10-15 minut, dokud nezhnědnou
3. Nejlépe dřevěnou lžící je přendáme na talíř, zbylé mandle opražíme dozlatova a dáme je stranou k osmažené cibuli
4. Rychle osmažíme sultánky, až nabobtnají, pak je přidáme do talíře k ostatnímu
5. V pekáči rozehřejeme zbývající ghí či máslo a 1 lžíci oleje, v tuku osmahneme maso nakrájené na kostky ze všech stran, až zhnědne, pak ho přendáme na talíř a necháme stranou
6. Pakáč vytřeme papírovou utěrkou, rozehřejeme v něm zbylý olej a vmícháme do něj pastu, kterou jsme připravili na začátku tohoto receptu (v bodu 1), za stálého míchání smažíme 2-3 minut, dokud směs nezačne zlátnout, pak vmícháme zbylé koření, osolíme a opepříme a smažíme ještě 1 minutu
7. Zmírníme plamen a po částech přimícháme jogurt, jakmile se spojí se směsí s koření, vrátíme do pekáče maso, dobře promícháme, zakryjeme a na plameni dusíme cca 45 minut doměkka (v této době namočíme rýži na 20 minut do studené vody)
8. Trouby předehřejeme na 160 °C, rýži scedíme, dáme do hrnce a zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak 5 minut
9. Rýži slijeme a po kupkách ji naklademe na maso v pekáči, rukojetí lžíce uděláme do směsi masa a rýže dírku až na dno pekáče, povrch poklademe smaženou cibulí, mandlemi, sultánkami a hrudkami másla
10. Pekáč zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a poklicí a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme 30-40 minut.

Doporučení:

Birjání servírujeme ozdobené čtvrtkami vajec uvařených natvrdo a s plackami čapátí jako přílohou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy