REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí birjání

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept ze Západní Indie který je specialitou tamější muslimské komunity.


Ingredience:
500 gpředního hovězího nakrájeného na kostky
275 grýže basmati
175 mlbílého jogurtu, rozšlehaného
1,2 lhorkého kuřecího vývaru či vody
2 ksvelké cibule
2 ksnasekané stroužky česneku
2 ksvejce na tvrdo nakrájené na čtvrtky na ozdobu
1 ks (2,5 cm)čerstvého zázvoru oloupaného a nahrubo nasekaného
1 ksmalého svazku čerstvého koriandru
1 ksčerstvé zelené chilli, nasekané bez semínek
4 lžícemandlových lupínků
3 lžícevody
3 lžícerostlinného oleje
2 lžícesultánek
2 lžícemásla do rýže
1 lžíceghí nebo másla
1 lžičkamletého římského kmínu
1 lžičkamletého koriandru
1/2 lžičkymleté kurkumy
1/2 lžičkymleté pískavice
větší špetka mleté skořice
sůl a pepř

Postup:

1. Jednu cibuli nasekáme nahrubo a dáme ji do mixéru, přidáme česnek, zázvor, chilli, čerstvý koriandr a půlku mandlových lupínků, zalijeme vodou a vše rozmixujeme na hladkou pastu, přendáme do misky a dáme stranou na pozdější použití
2. Druhou cibuli nakrájíme na tenké kroužky, v zapékací nádobě rozehřejeme polovinu ghí či másla s polovinou oleje a v tomto tuku smažíme cibulové kroužky 10-15 minut, dokud nezhnědnou
3. Nejlépe dřevěnou lžící je přendáme na talíř, zbylé mandle opražíme dozlatova a dáme je stranou k osmažené cibuli
4. Rychle osmažíme sultánky, až nabobtnají, pak je přidáme do talíře k ostatnímu
5. V pekáči rozehřejeme zbývající ghí či máslo a 1 lžíci oleje, v tuku osmahneme maso nakrájené na kostky ze všech stran, až zhnědne, pak ho přendáme na talíř a necháme stranou
6. Pakáč vytřeme papírovou utěrkou, rozehřejeme v něm zbylý olej a vmícháme do něj pastu, kterou jsme připravili na začátku tohoto receptu (v bodu 1), za stálého míchání smažíme 2-3 minut, dokud směs nezačne zlátnout, pak vmícháme zbylé koření, osolíme a opepříme a smažíme ještě 1 minutu
7. Zmírníme plamen a po částech přimícháme jogurt, jakmile se spojí se směsí s koření, vrátíme do pekáče maso, dobře promícháme, zakryjeme a na plameni dusíme cca 45 minut doměkka (v této době namočíme rýži na 20 minut do studené vody)
8. Trouby předehřejeme na 160 °C, rýži scedíme, dáme do hrnce a zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak 5 minut
9. Rýži slijeme a po kupkách ji naklademe na maso v pekáči, rukojetí lžíce uděláme do směsi masa a rýže dírku až na dno pekáče, povrch poklademe smaženou cibulí, mandlemi, sultánkami a hrudkami másla
10. Pekáč zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a poklicí a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme 30-40 minut.

Doporučení:

Birjání servírujeme ozdobené čtvrtkami vajec uvařených natvrdo a s plackami čapátí jako přílohou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy