Rychlá houbová polévka z čerstvých nebo sušených hub a dalších surovin. Dvě varianty přípravy.
Ingredience:
300 g | čerstvých hub nebo 150 g hub sušených |
400 g | brambor |
50 g | tuku |
50 g | hladké mouky |
2 l | vody |
petržel | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Sušené houby po propláchnutí namočíme do vody (mléka)
2. Vymačkáme vodu (mléko) a podusíme na tuku s kmínem
3. Po té houby přidáme do rozředěné a provařené jíšky (viz. jíšky)
4. Uvaříme na jemno pokrájené brambory a procezené vhodíme k houbám
5. Podle potřeby dolijeme vodou, osolíme, přidáme petrželnebo:
1. Čerstvé houby pokrájíme, podusíme na tuku s kmínem
2. Přidáme dobře provařenou jíšku
3. Uvaříme na jemno pokrájené brambory a procezené vhodíme k houbám
4. Dolijeme vodou, osolíme, přidáme petržel.
Vodu lze nahradit předem připraveným hovězím či kuřecím vývarem. Polévku můžeme zjemnit na konci přípravy smetanou.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.