Jste-li majiteli udírny, vyrobte si na Silvestra něco pikantního, třeba houbařův sýr!
Ingredience:
1 kg | eidamu |
500 g | kvalitního kabanosu |
300 g | oliv |
1 plice | česneku |
0,7 l | hub naložených ve sladkokyselém nálevu |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Sýr nastrouháme na nudličky, kabanos pokrájíme na kostičky, olivy přepůlíme, houby slijeme z nálevu a propláchneme.
- Vše promícháme a dochutíme drceným česnekem, solí a pepřem.
- Požádáme manželku, aby nám věnovala 2 páry punčoch ,nemáme-li manželku, navštívíme obchod a prostě si je koupíme, do každé punčochy dáme 0,5 kg směsi a zavážeme (punčochy nesmí být děravé, jinak by nám sýr vytekl do udírny, před plněním zkontrolujeme).
- Nohavice pověsíme do udírny a udíme nejdříve teplým kouřem asi 1 hodinu při teplotě 60-70 °C, aby se směs spojila, doudíme studeným kouřem 1-2 hodiny při teplotě kolem 40-50 °C, sýr se slije a vytvoří v punčoše jakési vejce.
- Sýry vytáhneme z udírny a dáme i s punčochou na prkénko vychladnout, vychladlý sýr vyjmeme z punčochy a podáváme nakrájený k pivu nebo vínu, gustovní záležitost!
Recept nám poslal Dalibor Marounek