Hovězí zadní maso orestované na oleji spolu s cibulí a zeleninou, poté podlité vývarem a upečené v troubě doměkka, šťáva z pečení zahuštěná světlou jíškou, poté do pokrmu vloženy sterilizované překrájené houby a omáčka zjemněná smetanou.
Ingredience:
400 g | zadního hovězího masa |
60 g | hladké mouky |
30 g | tuku Hera |
20 g | slaniny |
150 ml | smetany |
1 ks | menší petržele |
1 ks | menší cibule |
1 ks | mrkve |
1/4 ks | celeru |
5 lžic | sterilizovaných hub |
3 lžíce | oleje |
5 kuliček | celého pepře |
3 kuličky | nového koření |
vývar z kostí | |
sůl |
Postup:
1. Omyjeme si hovězí maso, protkneme klínky slaniny a osolíme
2. Oloupeme si mrkev, petržel, celer, cibuli a nakrájíme vše na tenké plátky
3. Na oleji v pekáčku si orestujeme zeleninu a cibuli, přidáme maso, orestujeme ho ze všech stran, podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, maso během pečení přeléváme šťávou a podléváme vývarem dle potřeby
4. Po půl hodině pečení přidáme k masu nového koření a celý pepř, a dál pečeme, dokud není maso měkké
5. Mezitím si připravíme si světlou jíšku z tuku a hladké mouky 6. Měkké maso vyjmeme ze šťávy, šťávu přelijeme do hrnce, zahustíme světlou jíškou, promícháme a povaříme 10 minut
7. Poté omáčku procedíme přes cedník, přidáme smetanu a sterilizované houby, které jsme si překrájeli na menší kousky, dle chuti osolíme a chvilku povaříme
8. Potom maso nakrájíme na jednotlivé porce, vložíme do omáčky, prohřejeme a servírujeme s houskovými knedlíky.