Další z variací na klasický holandský řízek. Toto je recept na mletý řízek vypracovaný z libovějšího mletého bůčku nebo vepřové plece. Z uvedených ingrediencí vytvarujete buď 4 “macky” velikosti XXL nebo 6 menších řízků.
Ingredience:
500 g | mletého libového bůčku nebo vepřové plece |
200 g | eidamu (40 %) |
3 ks | vejce |
150 ml | smetany na vaření 12 % |
čerstvě drcený pepř | |
strouhanka | |
sůl | |
sádlo na smažení |
Postup:
1. Pomleté maso promícháme se smetanou a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici odpočinout
2. Sýr na jemno nastrouháme, přidáme k masu, opepříme a osolíme dle chuti a pořádně promícháme
3. V lehce navlhčených dlaních tvarujeme karbanátky, které protáhneme v rozšlehaných vejcích (ta zlehka osolíme) a ve strouhance, tento postup opakujeme ještě jednou
4. Poté smažíme velmi pozvolna, na rozpáleném sádle, z obou stran.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová