V celku ve vývaru podušená, okurkou a šunkou prošpikovaná, vepřová plec, servírovaná nakrájená na plátky a přelitá smetanovou omáčkou s vložkou kostiček kyselé okurky a šunky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové pečeně |
200 g | šunky v celku |
250 ml | smetany 30 % |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | rajského protlaku |
3 ks | kyselé okurky |
1 ks | cibule |
kousek mrkve, petržele a celeru | |
vývar nebo bujón | |
bobkový list | |
nové koření | |
celý pepř | |
tymián | |
sůl |
Postup:
1. Maso osolíme, opepříme, protkneme polovinou šunky a okurky, zadrezírujeme (svážeme) a opečeme, aby se maso zatáhlo
2. Nakrájíme nadrobno kořenovou zeleninu a cibuli, dáme je na zbytek sádla, opečeme, pak přidáme protlak, koření a podlijeme vývarem, přidáme maso a dusíme do měkka
3. Když je maso měkké, omáčku propasírujeme (v případě potřeby zahustíme jíškou), přilijeme smetanu a dle chuti přisolíme a přikyselíme
4. Do hladké omáčky dáme pokrájenou okurku a šunku, prohřejeme a podáváme s masem, které jsme nakrájeli na plátky a nejlépe s houskovým knedlíkem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika