REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburger na víně s focacciou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha na chutné domácí burgery umíchané z namleté hovězí plece a hovězí květové špičky, tento je inspirován italskou kuchyní.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
750 gmleté hovězí plece
40 ganglické slaniny nebo panchety
40 gčedaru nebo parmazánu
2 ksfocaccia (italského chleba)
1 ksrajčete
rozmarýnové máslo (50 g másla, 18 g nasekaného rozmarýnu)
lístky rukoly
mletý pepř
hrubozrnná sůl
Na polevu z červeného vína:
500 mlčerveného polosuchého vína (cabernet sauvignon)
18 gsvětle hnědého cukru (třtinový)

Postup:

1. Hovězí maso nakrájíme na proužky a nameleme na masovém strojku
2. Směs osolíme hrubou solí, okořeníme pepřem, důkladně propracujeme a necháme v lednici chvíli odležet
3. Do hrnce nasypeme třtinový cukr, zalijeme ho vínem a vaříme 10-15 minut, až se nám odpaří a bude syrupovité, pak ho dáme vychladit
4. Maso smícháme s trochou vychladlého vína, osolíme ho a okořeníme pepřem
5. Masovou hmotu vytvarujeme do tvaru dvou hamburgerů, uprostřed každého vytvoříme důlek, aby se nám dobře upekly
6. Hamburgery dáme na omaštěný rošt grilu a pozvolna grilujeme, několikrát maso potřeme polevou
7. K masu přidáme 4 ks silnější plátky rajčete, rajčata osolíme, dochutíme pepřem a grilujeme
8. Nakonec na rožeň grilu položíme 4 ks plátky kořeněné sušené italské slaniny (panchety) a rozpůlené půlky italského chleba potřeného rozmarýnovým máslem (máslo smíchané s nasekaným rozmarýnem, osolíme a opepříme)
9. Čedar nebo parmazán rozpustíme na obou burgerech
10. Na spodní část opečeného italského chleba poklademe kolečka rajčat, opečenou slaninu, burger a na každý hamburger ještě vyskládáme natrhané lístky rukoly
11. Takto přichystané hamburgery zaklopíme druhou částí italského chleba a ihned podáváme.

Doporučení:

Kdo má rád, kápne ještě na hamburger kečup, nebo ho mírně potře hořčicí.Hovězí plece můžeme nahradit například hovězí květovou špičkou namíchanou 1:1 s hovězím pleckem.

Poznámka:

Recept na italský chléb: Italský chléb Focaccia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy