Maďarská rybí polévka, která má řadu obměn. Někde se vaří z více druhů ryb, nesmí chybět štika, kapr úhoř, jinde se do polévky přidávají rajčata a jako zavářka krupicové noky. Tento recept je na halászlé pouze z kapřího masa.
Ingredience:
1-1,5 kg | vykuchaného kapra + hlava,ocas a páteř |
2 ks | červené papriky |
2 ks | cibule |
0,3 l | zakysané smetany |
celý pepř i mletý pepř | |
červená mletá paprika | |
hladká mouka | |
máslo | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Z kapra vyřežeme menší kousky masa bez kostí, obalíme v hladké mouce, opečeme na másle a dáme stranou
2. Zbytek ryby, hlavu, páteř, ocas nakrájíme a dáme vařit, přidáme celou cibuli, 2 lžíce octa, sůl a 6 zrnek celého pepře, když je maso měkké, vývar scedíme, z uvařeného masa odstraníme drobné kůstky a dáme stranou
3. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriku na proužky a na másle osmahneme, zalijeme scezeným rybím vývarem, přidáme červenou mletou papriku, mletý pepř a vaříme 5-10 minut, než zelenina změkne, pak zmírníme oheň a polévku zalijeme zakysanou smetanou
4. Nakonec do polévky vložíme obrané rybí maso z vývaru
5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kousky masa a podáváme.
Recept i s fotkou nám poslal Dalibor Marounek