REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gyros v pita chlebu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma na grilu opečená marinovaná krkovice a plec proložená silnější anglickou slaninou, servírovaná v pita chlebu spolu se zeleninou a majonézou.


Ingredience:
Na veprový gyros:
1 kgkrkovice
1 kgplecka
300 ganglické slaniny nakrájené na silnější plátky
grilovací koření
pepř
olej
sůl
Na marinádu na potírání:
0,5 lvody
3 dcloleje
5 ksstroužků česneku
grilovací koření
gyros koření
Na pita chléb:
500 ghladké mouky
1/2 kskostky droždí
300 mlvlažné vody
4 lžíceolivového oleje
1,5 lžičkysoli
špetka cukru do kvásku
Na dohotovení:
1 ksnajemno nastrouhané hlávkové zelí
1 ksokurky nakrájené na kolečka
1 ksledový salát na drobno
2 kscibule nakrájené na tenká kolečka
3-4 ksrajčata nakrájená na kolečka
1 kelímekjogurt řeckého tipu ochucený česnekem a solí

Postup:
  1. Maso nakrájíme na plátky, ty mírně naklepeme, osolíme a okořeníme, pokapeme olejem a necháme do druhého dne odležet v lednici pěkně zaklopené
  2. Druhý den napícháme ma grilovací jehlu, prokládáme se silnějšími plátky anglické slaniny, důjkladně k sobě natlačíme a zajistíme
  3. Zabalíme do alobalu a 1 hodinu grilujeme pěkně zamotané do alobalu
  4. Alobal opatrně oděláme, pozor, vyteče horká šťáva, kterou necháme natéci do marinády na potírání
  5. Necháme motat, nejlépe zaklopené, při teplotě kolem 150-200 °C, pravidelně maso potíráme marinádou
  6. Opečené kousky odkrajujeme a dáváme do hrnce, který zaklopený uchováváme v teple.

Příprava marinády na potírání:

  1. Do vhodného hrnce či jiné nádoby nalijeme vodu, olej
  2. Přidáme prolisované stroužky česneku a koření
  3. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet a spojit všechny chutě a vůně.

Výroba pita chleba (na množství masa je potřeba upéci dvě várky!):

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek
  2. Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, vytvoříme kuličky, na pomoučeném vále je necháme vykynout 15 až 20 minut
  4. Z kuliček válečkem vyválíme placičky o síle 8 mm a průměru 15 až 20 cm
  5. Přendáme na plech vyložený paprírem na pečení
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 5 minut, vytáhneme je, až se placky vyfouknou a mírně chytnou zlatavou barvu, ne déle!
  7. Ještě za tepla se do nich nožem nařízne kapsa na plnění náplně.

Pita chleba zevnitř potřeme ochuceným jogurtem, obložíme cibulí a další zeleninou a nakonec do kapes narovnáme opečené kousky gyrosu a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy