REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gyros v pita chlebu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma na grilu opečená marinovaná krkovice a plec proložená silnější anglickou slaninou, servírovaná v pita chlebu spolu se zeleninou a majonézou.


Ingredience:
Na veprový gyros:
1 kgkrkovice
1 kgplecka
300 ganglické slaniny nakrájené na silnější plátky
grilovací koření
pepř
olej
sůl
Na marinádu na potírání:
0,5 lvody
3 dcloleje
5 ksstroužků česneku
grilovací koření
gyros koření
Na pita chléb:
500 ghladké mouky
1/2 kskostky droždí
300 mlvlažné vody
4 lžíceolivového oleje
1,5 lžičkysoli
špetka cukru do kvásku
Na dohotovení:
1 ksnajemno nastrouhané hlávkové zelí
1 ksokurky nakrájené na kolečka
1 ksledový salát na drobno
2 kscibule nakrájené na tenká kolečka
3-4 ksrajčata nakrájená na kolečka
1 kelímekjogurt řeckého tipu ochucený česnekem a solí

Postup:
  1. Maso nakrájíme na plátky, ty mírně naklepeme, osolíme a okořeníme, pokapeme olejem a necháme do druhého dne odležet v lednici pěkně zaklopené
  2. Druhý den napícháme ma grilovací jehlu, prokládáme se silnějšími plátky anglické slaniny, důjkladně k sobě natlačíme a zajistíme
  3. Zabalíme do alobalu a 1 hodinu grilujeme pěkně zamotané do alobalu
  4. Alobal opatrně oděláme, pozor, vyteče horká šťáva, kterou necháme natéci do marinády na potírání
  5. Necháme motat, nejlépe zaklopené, při teplotě kolem 150-200 °C, pravidelně maso potíráme marinádou
  6. Opečené kousky odkrajujeme a dáváme do hrnce, který zaklopený uchováváme v teple.

Příprava marinády na potírání:

  1. Do vhodného hrnce či jiné nádoby nalijeme vodu, olej
  2. Přidáme prolisované stroužky česneku a koření
  3. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet a spojit všechny chutě a vůně.

Výroba pita chleba (na množství masa je potřeba upéci dvě várky!):

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek
  2. Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, vytvoříme kuličky, na pomoučeném vále je necháme vykynout 15 až 20 minut
  4. Z kuliček válečkem vyválíme placičky o síle 8 mm a průměru 15 až 20 cm
  5. Přendáme na plech vyložený paprírem na pečení
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 5 minut, vytáhneme je, až se placky vyfouknou a mírně chytnou zlatavou barvu, ne déle!
  7. Ještě za tepla se do nich nožem nařízne kapsa na plnění náplně.

Pita chleba zevnitř potřeme ochuceným jogurtem, obložíme cibulí a další zeleninou a nakonec do kapes narovnáme opečené kousky gyrosu a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy