REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gyros v pita chlebu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma na grilu opečená marinovaná krkovice a plec proložená silnější anglickou slaninou, servírovaná v pita chlebu spolu se zeleninou a majonézou.


Ingredience:
Na veprový gyros:
1 kgkrkovice
1 kgplecka
300 ganglické slaniny nakrájené na silnější plátky
grilovací koření
pepř
olej
sůl
Na marinádu na potírání:
0,5 lvody
3 dcloleje
5 ksstroužků česneku
grilovací koření
gyros koření
Na pita chléb:
500 ghladké mouky
1/2 kskostky droždí
300 mlvlažné vody
4 lžíceolivového oleje
1,5 lžičkysoli
špetka cukru do kvásku
Na dohotovení:
1 ksnajemno nastrouhané hlávkové zelí
1 ksokurky nakrájené na kolečka
1 ksledový salát na drobno
2 kscibule nakrájené na tenká kolečka
3-4 ksrajčata nakrájená na kolečka
1 kelímekjogurt řeckého tipu ochucený česnekem a solí

Postup:
  1. Maso nakrájíme na plátky, ty mírně naklepeme, osolíme a okořeníme, pokapeme olejem a necháme do druhého dne odležet v lednici pěkně zaklopené
  2. Druhý den napícháme ma grilovací jehlu, prokládáme se silnějšími plátky anglické slaniny, důjkladně k sobě natlačíme a zajistíme
  3. Zabalíme do alobalu a 1 hodinu grilujeme pěkně zamotané do alobalu
  4. Alobal opatrně oděláme, pozor, vyteče horká šťáva, kterou necháme natéci do marinády na potírání
  5. Necháme motat, nejlépe zaklopené, při teplotě kolem 150-200 °C, pravidelně maso potíráme marinádou
  6. Opečené kousky odkrajujeme a dáváme do hrnce, který zaklopený uchováváme v teple.

Příprava marinády na potírání:

  1. Do vhodného hrnce či jiné nádoby nalijeme vodu, olej
  2. Přidáme prolisované stroužky česneku a koření
  3. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet a spojit všechny chutě a vůně.

Výroba pita chleba (na množství masa je potřeba upéci dvě várky!):

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek
  2. Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, vytvoříme kuličky, na pomoučeném vále je necháme vykynout 15 až 20 minut
  4. Z kuliček válečkem vyválíme placičky o síle 8 mm a průměru 15 až 20 cm
  5. Přendáme na plech vyložený paprírem na pečení
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 5 minut, vytáhneme je, až se placky vyfouknou a mírně chytnou zlatavou barvu, ne déle!
  7. Ještě za tepla se do nich nožem nařízne kapsa na plnění náplně.

Pita chleba zevnitř potřeme ochuceným jogurtem, obložíme cibulí a další zeleninou a nakonec do kapes narovnáme opečené kousky gyrosu a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy