REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gyros v pita chlebu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma na grilu opečená marinovaná krkovice a plec proložená silnější anglickou slaninou, servírovaná v pita chlebu spolu se zeleninou a majonézou.


Ingredience:
Na veprový gyros:
1 kgkrkovice
1 kgplecka
300 ganglické slaniny nakrájené na silnější plátky
grilovací koření
pepř
olej
sůl
Na marinádu na potírání:
0,5 lvody
3 dcloleje
5 ksstroužků česneku
grilovací koření
gyros koření
Na pita chléb:
500 ghladké mouky
1/2 kskostky droždí
300 mlvlažné vody
4 lžíceolivového oleje
1,5 lžičkysoli
špetka cukru do kvásku
Na dohotovení:
1 ksnajemno nastrouhané hlávkové zelí
1 ksokurky nakrájené na kolečka
1 ksledový salát na drobno
2 kscibule nakrájené na tenká kolečka
3-4 ksrajčata nakrájená na kolečka
1 kelímekjogurt řeckého tipu ochucený česnekem a solí

Postup:
  1. Maso nakrájíme na plátky, ty mírně naklepeme, osolíme a okořeníme, pokapeme olejem a necháme do druhého dne odležet v lednici pěkně zaklopené
  2. Druhý den napícháme ma grilovací jehlu, prokládáme se silnějšími plátky anglické slaniny, důjkladně k sobě natlačíme a zajistíme
  3. Zabalíme do alobalu a 1 hodinu grilujeme pěkně zamotané do alobalu
  4. Alobal opatrně oděláme, pozor, vyteče horká šťáva, kterou necháme natéci do marinády na potírání
  5. Necháme motat, nejlépe zaklopené, při teplotě kolem 150-200 °C, pravidelně maso potíráme marinádou
  6. Opečené kousky odkrajujeme a dáváme do hrnce, který zaklopený uchováváme v teple.

Příprava marinády na potírání:

  1. Do vhodného hrnce či jiné nádoby nalijeme vodu, olej
  2. Přidáme prolisované stroužky česneku a koření
  3. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet a spojit všechny chutě a vůně.

Výroba pita chleba (na množství masa je potřeba upéci dvě várky!):

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek
  2. Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, vytvoříme kuličky, na pomoučeném vále je necháme vykynout 15 až 20 minut
  4. Z kuliček válečkem vyválíme placičky o síle 8 mm a průměru 15 až 20 cm
  5. Přendáme na plech vyložený paprírem na pečení
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 5 minut, vytáhneme je, až se placky vyfouknou a mírně chytnou zlatavou barvu, ne déle!
  7. Ještě za tepla se do nich nožem nařízne kapsa na plnění náplně.

Pita chleba zevnitř potřeme ochuceným jogurtem, obložíme cibulí a další zeleninou a nakonec do kapes narovnáme opečené kousky gyrosu a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy