REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Guláš z býčích žláz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Býčí koule, správně býčí žlázy nakrájené na kostičky, podušené doměkka na cibulce a slanině, servírované v husté omáčce zahuštěné jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
670 g (3 ks)býčích žláz
200 ggazdovské slaniny
1/2 tuby (35 g)lahůdkového gulášového krému
3 lžícesladké mleté papriky
2 lžícev dlani rozemnuté sušené majoránky
1 lžícecelého kmínu
7 kskuliček nového koření
4 ksvětší prolisované stroužky česneku
3 ksbobkové listy
3 ksvelké cibule
1/2 ksnadrobno pokrájené červené masité papriky
zásmažka ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky
voda
sůl

Postup:

1. Ze sádla a hladké mouky si upražíme tmavší zásmažku (jíšku), hotovou odstavíme bokem na pozdější použití
2. Slaninu nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno, opláchnuté žlázy rozpůlíme, ještě podélně rozřízneme a naporcujeme na stejně velké kousky (z jedné žlázy vyjde 16 kostek)
3. Do většího rozehřátého kastrolu dáme orestovat salninu společně s kmínem a bobkovým listem, po 5 minutách přidáme cibuli a necháme osmahnout do zlatavé barvy, pak přidáme nové koření, maso, které ze všech stran orestujeme a vydusíme všechnu tekutinu, kterou pustilo, zhruba po 10 minutách zasypeme mletou paprikou a promícháme
4. Přidáme gulášový krém a zásmažku, kterou jsme si naředili a důkladně prošlehali se 3 dl vody, vše ode dna promícháme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 minut
5. Tak 5 minut před dokončením přidáme prolisovaný česnek, majoránku a nakrájenou papriku a dovaříme.

Doporučení:

Jako příloha se hodí houskový knedlík, rýže, špecle i těstoviny. Rada redakce:Býčí žlázy je dobré před kuchyňskou úpravou buď přes noc namočit do mléka, nebo je alespoň v horkém mléce chvíli spařit, ztratí tak svůj typický zápach.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy