REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Guláš z býčích žláz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Býčí koule, správně býčí žlázy nakrájené na kostičky, podušené doměkka na cibulce a slanině, servírované v husté omáčce zahuštěné jíškou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
670 g (3 ks)býčích žláz
200 ggazdovské slaniny
1/2 tuby (35 g)lahůdkového gulášového krému
3 lžícesladké mleté papriky
2 lžícev dlani rozemnuté sušené majoránky
1 lžícecelého kmínu
7 kskuliček nového koření
4 ksvětší prolisované stroužky česneku
3 ksbobkové listy
3 ksvelké cibule
1/2 ksnadrobno pokrájené červené masité papriky
zásmažka ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky
voda
sůl

Postup:

1. Ze sádla a hladké mouky si upražíme tmavší zásmažku (jíšku), hotovou odstavíme bokem na pozdější použití
2. Slaninu nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno, opláchnuté žlázy rozpůlíme, ještě podélně rozřízneme a naporcujeme na stejně velké kousky (z jedné žlázy vyjde 16 kostek)
3. Do většího rozehřátého kastrolu dáme orestovat salninu společně s kmínem a bobkovým listem, po 5 minutách přidáme cibuli a necháme osmahnout do zlatavé barvy, pak přidáme nové koření, maso, které ze všech stran orestujeme a vydusíme všechnu tekutinu, kterou pustilo, zhruba po 10 minutách zasypeme mletou paprikou a promícháme
4. Přidáme gulášový krém a zásmažku, kterou jsme si naředili a důkladně prošlehali se 3 dl vody, vše ode dna promícháme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 minut
5. Tak 5 minut před dokončením přidáme prolisovaný česnek, majoránku a nakrájenou papriku a dovaříme.

Doporučení:

Jako příloha se hodí houskový knedlík, rýže, špecle i těstoviny. Rada redakce:Býčí žlázy je dobré před kuchyňskou úpravou buď přes noc namočit do mléka, nebo je alespoň v horkém mléce chvíli spařit, ztratí tak svůj typický zápach.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy