Guláš z vařeného kysaného zelí a opečené klobásky servírovaný s bramborovými noky.
Ingredience:
400 g | kysaného zelí |
400 g | šunkových klobásek |
100 g | zakysané smetany |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | mleté sladké papriky |
0.5 dl | oleje |
3 dl | vývaru |
1 ks | větší cibule |
špetka mleté pálivé papriky | |
nasekaná petrželka na posypání | |
Na noky: | |
2 lžíce | polohrubé mouky |
500 g | brambor |
1 ks | vejce |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou na jemno nakrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém oleji dozlatova, přidáme mletou pálivou i sladkou papriku, krátce orestujeme, zasypeme hladkou moukou, zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu, nakonec přidáme pokrájené zelí a dusíme do poloměkka
2. Pak vmícháme na menší kousky nakrájené šunkové klobásky, které jsme opekli na rozehřátém oleji, necháme přejít varem a zelí dodusíme doměkka
3. Oškrábané brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu, kterou dáme stranou a necháme odstát, potom brambory vložíme do mísy, přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce, usazený škrob z bramborové šťávy a promícháme
4. Poté z těsta pomocí dvou lžic tvoříme noky, které zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě asi 8 minut, až vyplavou navrch, necháme je ještě 2 minuty povařit, potom je vyndáme a necháme okapat
5. Zelí rozedělíme na talíře, přidáme noky, zakysanou smetanu a posypeme na jemno nasekanou petrželkou.