REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný vepřový špíz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová krkovička naporcovaná na plátky, marinovaná, proložená anglickou slaninou a cibulí, nakonec postupně ugrilovaná na ohni.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg špízu:
8000 gvepřové krkovičky
1000 ganglické slaniny
1000 gvětší cibule
20 ksstroužků česneku
grilovací koření
vegeta
Na 2 l nálevu na potírání:
1,3 loleje
0, 7 lvody nebo piva
3 ksstroužků česneku
1 lžícegrilovacího koření
1 lžícehovězího vývaru (v prášku)
1 lžícesójové omáčky
1 lžičkačervené papriky
1 lžičkavegety

Postup:

1. Vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky, mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety 2. Pak plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
3. Naložené maso zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky
4. Steaky před samotným grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe, u vepřového špízu cca za každý třetí plátek masa přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule
5. Maso grilujeme na otočném grilu, na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém ohni! (U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.)
6. Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe
7. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, okrájenou část masa jemně posypeme grilovacím kořením, popřípadě vegetou
8. Po každé okrájení masa špíz potřeme nálevem.

Doporučení:

Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Pod jehlu špízu si dejte rošt, který Vám při ořezávání masa zachytí skvělé kousky, které by jinak skončily v ohni.

Poznámka:

Ke grilovacímu koření se také hodí steakové koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy