REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný vepřový špíz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová krkovička naporcovaná na plátky, marinovaná, proložená anglickou slaninou a cibulí, nakonec postupně ugrilovaná na ohni.


Ingredience:
Rozpis na 10 kg špízu:
8000 gvepřové krkovičky
1000 ganglické slaniny
1000 gvětší cibule
20 ksstroužků česneku
grilovací koření
vegeta
Na 2 l nálevu na potírání:
1,3 loleje
0, 7 lvody nebo piva
3 ksstroužků česneku
1 lžícegrilovacího koření
1 lžícehovězího vývaru (v prášku)
1 lžícesójové omáčky
1 lžičkačervené papriky
1 lžičkavegety

Postup:

1. Vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky, mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety 2. Pak plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
3. Naložené maso zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky
4. Steaky před samotným grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe, u vepřového špízu cca za každý třetí plátek masa přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule
5. Maso grilujeme na otočném grilu, na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém ohni! (U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.)
6. Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe
7. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, okrájenou část masa jemně posypeme grilovacím kořením, popřípadě vegetou
8. Po každé okrájení masa špíz potřeme nálevem.

Doporučení:

Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Pod jehlu špízu si dejte rošt, který Vám při ořezávání masa zachytí skvělé kousky, které by jinak skončily v ohni.

Poznámka:

Ke grilovacímu koření se také hodí steakové koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy