REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gratinovaný pórek se šunkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte typický podzimní recept od Karolíny Kamberské a to na pórek zapečený spolu s bramborami a dalšími dobrotami.


Ingredience:
4 kspórky
6 ksplátků šunky
3 ksvejce
1 ksbobkový list
200 gbrambor
100 gsmetany ke šlehání
100 gementálu
2 lžícemásla
1–2 lžíceolivového oleje
1/2 lžičkysoli
čerstvě drcený pepř
pažitka na ozdobu

Postup:
  1. Z pórků odkrojte kořínky a zavadlé listy, pórky podélně nařízněte a pořádně propláchněte vodou, vodu vytřepejte a nakrájejte je na špalíky velké asi 3 cm
  2. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky
  3. Obojí dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byl pórek s bramborami sotva ponořený, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a pořádnou lžíci másla, vařte asi 10 minut s napůl odklopenou poklicí, voda se má výrazně zredukovat
  4. Zapékací misku vymažte zbylým máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou a rovnoměrně je rozprostřete, povrch trochu posypte pepřem, pokapejte olivovým olejem a poklaďte pokrájenou šunkou
  5. Vajíčka lehce prošlehejte se smetanou a přelijte jimi šunku, posypte hrubě nastrouhaným sýrem a hrubě drceným pepřem
  6. Pečte v horní třetině trouby asi půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne
  7. Podávejte posypané pažitkou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy