REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gözleme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Turecké pečivo, tedy na sucho opečené placky plněné různými náplněmi.


Ingredience:
2 sklenicehladké prosáté mouky
1 skleniceodstáté vody pokojové teploty
1 sklenicebalkánského sáru
1/2 sklenicedrobně nasekané petrželové natě
sůl
další ingredience dle různých náplní

Postup:

1. Do hlubší mísy vsypeme prosátou hladkou mouku smíchanou se špetkou soli a velmi pomalu tenkým praménkem za stálého míchání přiléváme vodu, vzniklé těsto přendáme pomoučenou pracovní plochu a 10 minut důkladně zpracováváme, potom necháme dalších 15 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou
2. Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme tenké placky o průměru asi 25 cm
3. Rozdrobený nebo nastrouhaný sýr smícháme s petrželí a rozložíme do středu, přeložíme pravý okraj, skoro do středu placky, potom stejně další tři strany
4. Opékáme na rozehřáté teflonové pánvi, na sucho tak dlouho, až se utvoří na povrchu oka v hnědavé barvě, potom placku obrátíme, opečenou vrchní stranu pomažeme máslem a dopečeme stranu druhou, kterou též po vyjmutí potřeme máslem
5. Postup opakujeme i u ostatních placek.

Doporučení:

Toto základní těsto lze plnit různými dalšími náplněmi, například špenátem, lilkem, mletým masem, či bramborou:Na masovou náplň použijeme: 150 g mletého masa, 1 cibule, sůl, pepř, kmín a lžíci oleje. Na orestovanou cibuli dáme maso a koření a společně restujeme, až je maso hotové.Na bramborovou náplň použijeme: 1 ks větší uvařené brambory, 1,5 lžíci oleje nebo másla, 4 lžíce rozdrobeného bílého sýru balkánského typu, pepř, sůl, ostrou papriku. Vařenou bramboru rozmačkáme vidličkou, přidáme olej či máslo, rozdrobený bílý sýr, sůl, pepř a ostrou papriku.Na lilkovou náplň použijeme: 1 ks menšího lilku, 4 lžíce strouhaného sýru typu ementál, 1 lžíce oleje, pepř, sůl, papriku. V troubě opečený lilek sloupneme, rozmačkáme vidličkou a přidáme strouhaný sýr, olej, sůl, pepř a papriku.

Poznámka:

Na prvním obrázku je gözleme nepřekládané, náplň je umístěná mezi dvěma plackami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.