Pečená šunka potíraná při pečení cukrovo-ananasovým nálevem.
Ingredience:
Rozpis pro cca 12 porcí: | |
6 kg | šunky v celku |
100 g | cukru |
6 ks | hřebíčku |
6 ks | plátků ananasu |
1 lžíce | zeleného pepře |
1 lžíce | mletého hořčičného semínka |
1/2 lžíce | mletého zázvoru |
1/2 lžíce | česnekového prášku (sušený česnek) |
250 ml | ananasové šťávy |
špetka soli |
Postup:
1. Nejprve šunku necháme ve studené vodě máčet 12 hodin
2. Osušíme ji, položíme kůží dolů na rošt do trouby a postavíme pod ní pekáč
3. Šunku pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 150 minut
4. Jakmile je upečená, vytáhneme ji, necháme vychladnout a odřízneme jí kůži
5. Vrstvu tuku nařežeme do kosočtverců
6. Ananasovou šťávu svaříme s cukrem a kořením, touto směsí pak maso pokropíme
7. Do zářezů zasuneme jednotlivé hřebíčky
8. Takto upravenou šunku dáme znovu péci na 30 minut při teplotě kolem 220 °C
9. Při pečení ji po pěti minutách potíráme ananasovou šťávou a 10 minut před koncem pečení na šunku poklademe kolečka ananasu, kdy středy ananasu vyplníme zeleným pepřem
10. Po dopečení šunku naporcujeme na plátky a podáváme jak teplou, tak i za studena, jednotlivé porce zdobíme kolečkem ananasu s pepřem.