Masové kuličky servírované spolu s teplou citronovou omáčkou a rýží nebo těstovinami.
Ingredience:
Na masové kuličky: | |
500 g | mletého masa |
1 dcl | mléka |
1 ks | vejce |
zelená petrželka | |
hladká mouka | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
Na citronovou omáčku: | |
1 kelímek | smetany na vaření |
2 dcl | bílého polosuchého vína |
1 ks | citronu |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | vaječný žloutek |
1 ks | plátek celeru |
1 hrst | sterilovaného hrášku bez nálevu |
kousek másla | |
worcester | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Maso smícháme se solí, pepřem, 1 vejcem, petrželkou, zalijeme mlékem a zahustíme moukou, necháme půl hodiny odstát, poté utvoříme malé frikadelky (karbanátky, kuličky) a opečeme na oleji
2. Na pánev vložíme kousek másla a nakrájenou cibuli, mrkev a celer, osolíme, asi 5 minut opékáme, pak podlijeme vínem, které necháme z větší části odpařit
3. Zeleninu dusíme do měkka
4. Do měkké zeleniny vymačkáme šťávu z 1/
2 citronu, přisypeme sterilovaný hrášek a vlijeme smetanu, dochutíme worcesterem, popř. cukrem a ještě 5 minut vše povaříme
5. Nakonec vmícháme do omáčky žloutek a odstavíme ze zdroje tepla
6. Frikadelky prohřejeme v hotové omáčce, podáváme s těstovinami nebo rýží.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, autorka receptu: A. Motlíková