REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Florida řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený piškot obložený meruňkami, potřený krémem a marmeládou, po ztuhnutí ještě ozdobený hustou šlehačkou se ztužovačem, servírovaný rozkrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na piškot
200 gpolohrubé mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlmléka
100 mloleje
4 ksvaječné žloutky
sníh ze 4 bílků
Na krém:
3 sáčkyvanilkové pudinky (ZLatý klas)
4 sáčkyvanilkového cukru
10 lžickrystalového cukru
2 lžícerumu
250 gmásla
1 l mléka
pár kapek rumového aroma
Šlehačka:
4 sáčky ztužovače šlehačky (pro jistotu)
1 lsmetany 33 %
2 lžícemoučkového cukru
Ostatní:
1 ksvelké (cca 850 ml) konzervy sterilizovaných meruněk, nebo meruňkový džem
meruňkový džem, čokoláda a meruňky na zdobení

Postup:

1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, během míchání přidáme olej a mléko, nakonec rukou zamícháme mouku a tuhý sníh z bílků
2. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný klasický velký plech a pečeme při 180 °C asi 10-15 minut
3. Připravíme si krém: z mléka cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudinku si uvaříme pudink, který chladíme za občasného míchání, aby se nám neudělaly bulky a škraloup
4. Mezi tím vychladlý piškot pokapeme šťávou z meruněk, natřeme meruňkovým džemem a naskládáme na menší kousky nařezané, okapané meruňky
5. Když nám pudink vychladne, během míchání do něj přidáváme po malých kouscích máslo a dobře zamícháme, na konec přimícháme rum a aroma a ještě dobře vyšleháme
6. Krém natřeme na rozložené meruňky a necháme celý koláček do druhého dne v lednici dobře ztuhnout
7. Na druhý den (z vlastních zkušenosti) ručně vyšleháme 1 litr smetany, kterou jsme měli samozřejmě v chladničce a 20-30 minut před šleháním si ji dáme do mrazáku (se ztužovačem šlehačky a nakonec i s 2 lžícemi cukru)
8. Dvě třetiny smetany natřeme na dezert, nožem si naznačíme řezy a jednu třetinu si dáme do sáčku se špičkou a každý řez ozdobíme šlehačkovou růžičkou
9. Dozdobíme a podáváme rozkrájené dlouhým zoubkovaným mokrým nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy