REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Florida řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený piškot obložený meruňkami, potřený krémem a marmeládou, po ztuhnutí ještě ozdobený hustou šlehačkou se ztužovačem, servírovaný rozkrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na piškot
200 gpolohrubé mouky
200 gmoučkového cukru
100 mlmléka
100 mloleje
4 ksvaječné žloutky
sníh ze 4 bílků
Na krém:
3 sáčkyvanilkové pudinky (ZLatý klas)
4 sáčkyvanilkového cukru
10 lžickrystalového cukru
2 lžícerumu
250 gmásla
1 l mléka
pár kapek rumového aroma
Šlehačka:
4 sáčky ztužovače šlehačky (pro jistotu)
1 lsmetany 33 %
2 lžícemoučkového cukru
Ostatní:
1 ksvelké (cca 850 ml) konzervy sterilizovaných meruněk, nebo meruňkový džem
meruňkový džem, čokoláda a meruňky na zdobení

Postup:

1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, během míchání přidáme olej a mléko, nakonec rukou zamícháme mouku a tuhý sníh z bílků
2. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný klasický velký plech a pečeme při 180 °C asi 10-15 minut
3. Připravíme si krém: z mléka cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudinku si uvaříme pudink, který chladíme za občasného míchání, aby se nám neudělaly bulky a škraloup
4. Mezi tím vychladlý piškot pokapeme šťávou z meruněk, natřeme meruňkovým džemem a naskládáme na menší kousky nařezané, okapané meruňky
5. Když nám pudink vychladne, během míchání do něj přidáváme po malých kouscích máslo a dobře zamícháme, na konec přimícháme rum a aroma a ještě dobře vyšleháme
6. Krém natřeme na rozložené meruňky a necháme celý koláček do druhého dne v lednici dobře ztuhnout
7. Na druhý den (z vlastních zkušenosti) ručně vyšleháme 1 litr smetany, kterou jsme měli samozřejmě v chladničce a 20-30 minut před šleháním si ji dáme do mrazáku (se ztužovačem šlehačky a nakonec i s 2 lžícemi cukru)
8. Dvě třetiny smetany natřeme na dezert, nožem si naznačíme řezy a jednu třetinu si dáme do sáčku se špičkou a každý řez ozdobíme šlehačkovou růžičkou
9. Dozdobíme a podáváme rozkrájené dlouhým zoubkovaným mokrým nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy