V troubě upečený piškot obložený meruňkami, potřený krémem a marmeládou, po ztuhnutí ještě ozdobený hustou šlehačkou se ztužovačem, servírovaný rozkrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
Na piškot | |
200 g | polohrubé mouky |
200 g | moučkového cukru |
100 ml | mléka |
100 ml | oleje |
4 ks | vaječné žloutky |
sníh ze 4 bílků | |
Na krém: | |
3 sáčky | vanilkové pudinky (ZLatý klas) |
4 sáčky | vanilkového cukru |
10 lžic | krystalového cukru |
2 lžíce | rumu |
250 g | másla |
1 l | mléka |
pár kapek rumového aroma | |
Šlehačka: | |
4 sáčky | ztužovače šlehačky (pro jistotu) |
1 l | smetany 33 % |
2 lžíce | moučkového cukru |
Ostatní: | |
1 ks | velké (cca 850 ml) konzervy sterilizovaných meruněk, nebo meruňkový džem |
meruňkový džem, čokoláda a meruňky na zdobení |
Postup:
1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, během míchání přidáme olej a mléko, nakonec rukou zamícháme mouku a tuhý sníh z bílků
2. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný klasický velký plech a pečeme při 180 °C asi 10-15 minut
3. Připravíme si krém: z mléka cukru, vanilkového cukru a vanilkového pudinku si uvaříme pudink, který chladíme za občasného míchání, aby se nám neudělaly bulky a škraloup
4. Mezi tím vychladlý piškot pokapeme šťávou z meruněk, natřeme meruňkovým džemem a naskládáme na menší kousky nařezané, okapané meruňky
5. Když nám pudink vychladne, během míchání do něj přidáváme po malých kouscích máslo a dobře zamícháme, na konec přimícháme rum a aroma a ještě dobře vyšleháme
6. Krém natřeme na rozložené meruňky a necháme celý koláček do druhého dne v lednici dobře ztuhnout
7. Na druhý den (z vlastních zkušenosti) ručně vyšleháme 1 litr smetany, kterou jsme měli samozřejmě v chladničce a 20-30 minut před šleháním si ji dáme do mrazáku (se ztužovačem šlehačky a nakonec i s 2 lžícemi cukru)
8. Dvě třetiny smetany natřeme na dezert, nožem si naznačíme řezy a jednu třetinu si dáme do sáčku se špičkou a každý řez ozdobíme šlehačkovou růžičkou
9. Dozdobíme a podáváme rozkrájené dlouhým zoubkovaným mokrým nožem.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.