Houbařský recept našich babiček jistě přijde vhod i v letošní sezóně. Jde o těstovinové flíčky zapečené v troubě s houbami podušenými na slanině a cibuli, dochucené vejci rozšlehanými v mléce.
Ingredience:
250 g | čerstvých nebo zmražených hub (směs hřibovité) |
250 g | těstovinových flíčků |
100 g | slaniny |
2 ks | vejce |
1 dl | mléka |
petrželka na ozdobu | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné houby pokrájíme na plátky
2. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a kostičky slaniny, přidáme pokrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme do měkka
3. Těstovinové fleky uvaříme v mírně osolené vodě, uvařené fleky scedíme, propláchneme a necháme okapat
4. V pekáči promícháme fleky s podušenými houbami na slanině a cibuli
5. Vejce rozmícháme s mlékem, zalijeme směs v pekáči, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a zapečeme, až se na povrchu tvoří zlatá kůrčička
6. Podáváme teplé, ozdobené petrželkou spolu s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Je dobré těstoviny nejprve 10-15 minut pěkně rozehřát v troubě, pak teprve zalít vejci rozšlehanými v mléce, pokrm se pak lépe zapeče a bude také dříve hotový.