Pštrosí maso jako Regionální potravina? Ano, pštrosí maso, které jsem použili na přípravu tohoto receptu, pochází z největších nelétavých ptáků, kteří jsou chováni na FARMĚ ORYX ve Služovicích v Moravskoslezském kraji. Nechte se unést skvělou chutí pštrosího masa. Vyzkoušejte maso, které ještě nepatří mezi základ naší kuchyně, ale má všechny předpoklady, aby se stalo pravidelnou součástí našeho jídelníčku.
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
800 g | Pštrosího filetu z FARMA ORYX spol. s r.o. |
1,5 kg | pastináku |
500 g | mladé mrkve |
300 g | nakládaných cibulek |
200 g | krystalového cukru |
200 g | másla |
100 g | žluté cibule |
2 ks | stroužky česneku |
1,3 l | piva Kohout 13% od Pivovar Faltus |
200 ml | smetany |
rozmarýn | |
pepř | |
cukr | |
olej | |
sůl |
Postup:
Pštrosí steak
- Pštrosí filet zprudka opečeme na oleji.
- Poté maso necháme odpočinout.
- Maso osolíme, opepříme a krájíme na tenké plátky.
Marinované cibulky v pivu
- V hrnci rozpustíme 100 g krystalového cukru, přidáme cibulky a zalijeme 0,3 l piva.
- Cibulky vaříme na mírném plameni cca 30 min.
Glazovaná mrkev
- Oloupanou mrkev orestujeme na pánvi.
- Přidáme, špetku cukru, soli, 50 g másla, podlijeme trochou vody a vaříme do měkka.
Omáčka z piva
- Tak 100 g oloupané cibule orestujeme do hněda.
- Přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, 100 g krystalového cukru a zalijeme 1 l piva.
- Omáčku svaříme do zhoustnutí, přecedíme a zjemníme máslem.
Pštrosí filet potřete olivovým olejem a dejte uležet do chladničky na 24 hodin. Olivový olej můžete doplnit čerstvými bylinkami. Před vlastním opékáním nechte steaky odpočinout v pokojové teplotě – nedávejte na pánvičku rovnou z chladničky. Opékejte z každé strany cca 4-5 minut.
FARMA ORYX spol. s r.o. – nabízí pod obchodním názvem Pštrosí Vršek Wieder prodej výjimečného masa, které pochází od nelétavého běžce vážícího více než 100 kg. Při chovu pštrosů jsou dodržovány podmínky welfare, což významným způsobem ovlivňuje kvalitu finálních výrobků a masa, které je zpracováváno v bourárně na farmě. Zákazníci si mohou nakoupit veškeré produkty přímo ve faremním masomatu nebo objednat prostřednictvím e-shopu a nechat svůj nákup přivézt téměř po celé České republice chlazenou kurýrní přepravou.
Pivo Kohout 13% od Pivovar Faltus – je světlé silné pivo zlatožluté barvy s hustou stabilní pěnou. Je charakteristické plnou chlebnatou chutí a drsnou chmelovou hořkostí, která se po napití plynule vytrácí. Pivo je vařeno ze třech druhů sladů a třech druhů chmelů.
Poznámka:Něco málo o pastináku – Pastinák je kořenová zelenina, která se podobá petrželi. Uvnitř je ale oranžově žlutý, na povrchu spíše nazelenalý s fialovým okrajem. Tato kořenová zelenina se seje na jaře a sklízí na podzim. Pastinák je v podstatě sladká petržel, ale narůstá do mnohem většího objemu.
Recept k článku: Recepty s regionální potravinou – Regionální speciality s podzimními recepty
zdroj: www.regionalnipotravina.cz