Salát z máčených, povařených červených fazolí smíchaných s uškvařenou slaninou, cibulí a paprikou.
Ingredience:
500 g | črvených fazolí |
200 g | slaniny |
2 ks | vejce |
1 ks | červené masité papriky |
cironová šťáva | |
mladá cibulka | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
zelená petrželka na ozdobu |
Postup:
1. Fazole nejlépe přes noc namočíme do vody, druhý den je ve vodě, ve které byly namočené, uvaříme na mírném ohni, až budou měkké (nesolíme)
2. Uvařené fazole scedíme a propláchneme čistou vodou, necháme důkladně okapat
3. Slaninu nakrájíme na proužky a uškvaříme ji, vzniklý tuk slijeme přes sítko
4. Papriku a mladou cibulku pokrájíme na proužky a kolečka
5. Fazole promícháme se slaninou, přidáme papriku a cibuli, vše ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme
6. Salát na talířích ozdobíme kolečky natvrdo uvařených vajec a zelenou petrželkou
7. Takto připravený salát podáváme dobře vychlazený, buď samotný, nebo s chlebem či pečivem.
Autor receptu i fotografie: Dalibor Marounek