Hustá obědová polévka připravená z velkých sušených fazolí, konzervy sterilovaných fazolí, kořenové zeleniny, klobásky a dalších surovin. Polévka je zahuštěná rozmixovanými sterilovanými fazolkami i s nálevem, proto není třeba zahušťovat klasickou jíšku, jde tedy o bezlepkovou variantu fazolové polévky.
Ingredience:
2 hrsti | velkých bílých (červených) sušených fazolí |
1 plechovka | sterilovaných fazolí |
120-150 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru) |
1,5 l | vody + voda na máčení a uvaření fazolí (musí být potopené!) |
2-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | klobása |
1 lžička | mleté červené papriky |
1/2 lžičky | mletého (drceného) kmínu |
1/4 lžičky | chilli koření |
(polévkové koření) | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
petržel, pórek nebo pažitka na ozdobu |
Postup:
- Fazole dáme do vody, necháme je máčet do druhého dne, pak je uvaříme do měkka (vaříme asi 2 hodiny).
- Na tuku orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme lžičku červené mleté papriky, špetku chilli, zalijeme vodou.
- Dále do polévky přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, okořeníme pepřem a drceným nebo mletým kmínem, provaříme 10-15 minut.
- V této fázi do polévky přidáme máčené, povařené fazole i s vodou, ve které jsem je vařili a konzervu rozmixovaných fazolí i s nálevem, krátce vše provaříme.
- Nakonec do polévky hodíme na kolečka nakrájenou, na pánvi orestovanou klobásku, polévku ještě dochutíme prolisovaným česnekem, popřípadě solí a polévkovým kořením.
- Na talířích jednotlivé porce zdobíme nasekanou petrželkou, pórkem či pažitkou.