Bílé fazole přes noc máčené, pak uvařené doměkka, servírované promíchané s rajčatovou omáčkou, ozdobené opečenou klobáskou a vajíčkem uvařeným na tvrdo.
Ingredience:
500 g | bílých fazolí |
400 g | klobásky |
4 ks | vejce uvařená na tvrdo |
voda | |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
150 g | rajčatového protlaku |
90 g | cukru nebo podle chuti |
60 g | hladké mouky |
30 g | másla |
2 lžíce | oleje |
2/3 lžičky | soli |
900 ml | vývaru nebo vody |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | hřebíčky |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře |
Postup:
1. Fazole přebereme, několikrát propláchneme ve vodě, na noc dáme do studené vody nabobtnat, druhý den je slijeme, zalijeme čerstvou vodou a odděleně uvaříme doměkka, potom je scedíme a necháme okapat
2. Připravíme si omáčku; na rozpuštěném másle smíchaným s olejem a kořením osmažíme dorůžova mouku, přidáme protlak s cukrem a ještě krátce, za stálého míchání, vše povaříme, pak přilijeme vývar nebo vodu a dobře vše promícháme, dle chuti osolíme a osladíme, necháme na mírném zdroji tepla probublávat tak 10 minut
3. Omáčku propasírujeme přes cedník, zbavíme se tak koření a vmícháme do ní uvařené a důkladně okapané fazole
4. Klobásky ozdobně nařízneme a opečeme je na sucho, nebo na mírně olejem omaštěné pánvi
5. Jednotlivé porce fazolí servírujeme doplněné o opečenou klobásku, ozdobené půlkami natvrdo uvařených vajíček.
Jako přílohu podáváme nejlépe čerstvý chléb.
Dušené vepřové s omáčkou Poděbradka, těstoviny
Filet z aljašské tresky na másle, baby špenát