REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fazolačka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi postupně orestovaná cibule, slaninka, pak i kostičky uzeného masa, kolečka mrkve, petržele a plátky česneku, vše zasypané hladkou moukou, zalité vodou nebo vývarem, povařené i s kostkami syrových brambor, nakonec do polévky přidané i fazole.


Ingredience:
200 guzeného masa
250 gstředních červených fazolí (váha v suchém stavu)
100 guzené slaniny
2 ksbrambory
2 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
1 kspetrželky
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
2 lvody nebo vývaru
máslo
pepř
sůl
sušená nebo čerstvá petrželková nať

Postup:

1. Na rozpuštěném másle opečeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, tu přepustíme a vyškvaříme, pokračujeme nakrájeným uzeným masem a všechno dohromady pěkně opékáme
2. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, ještě chvilku opékáme a jako poslední přijde do základu na plátky nakrájený česnek, ale ten už opékáme jenom chvilku, aby se nespálil
3. Vše zasypeme hladkou moukou, zapražíme a zalijeme vodou nebo vývarem (cca 2 l ) osolíme, opepříme
4. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí
5. Před dokončením přidáme předem uvařené fazole, dochutíme podle chuti, přidáme petrželku.

Doporučení:

Fazole (i jiné luštěniny) mívám předvařené v krabičkách v mrazáku, ale je možné použít i z plechovky. Pak bych použila asi ve slaném nálevu a před přípravou je důkladně propláchla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Ceny domácích svačin pro školáky zdražují. Ta nejčastější – chleba se sýrem – už stojí víc na jednu porci víc než dvacku

Možná jste přesně takovou nosili do školy i vy. Česká školní svačina v podobě „lepeňáků“ – namazaných dvou krajíců chleba – je fenomén a jak se zdá, ani letošní generace školáků to nebudou mít jinak. Mezi 1325 rodiči školáků mezi 1. a 5. třídou to mapoval online supermarket Košík.cz ve svém průzkumu. Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že základ českých svačin tvoří především namazané chleby, housky nebo rohlíky. Do školy s nimi každý den chodí 57 % českých dětí. Mezi všemi variantami pak jasně vede chleba, rohlík nebo houska s máslem a sýrem. Ty pravidelně dostává 23 % dětí. Variantu se šunkou nebo salámem pak 20 % dětí, s marmeládou, pomazánkou nebo paštikou 14 % dětí. Bramborovou medaili vyhrává s 10 % sladké pečivo jako například vánočka nebo koláčky.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy