Na pánvi postupně orestovaná cibule, slaninka, pak i kostičky uzeného masa, kolečka mrkve, petržele a plátky česneku, vše zasypané hladkou moukou, zalité vodou nebo vývarem, povařené i s kostkami syrových brambor, nakonec do polévky přidané i fazole.
Ingredience:
200 g | uzeného masa |
250 g | středních červených fazolí (váha v suchém stavu) |
100 g | uzené slaniny |
2 ks | brambory |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | petrželky |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
2 l | vody nebo vývaru |
máslo | |
pepř | |
sůl | |
sušená nebo čerstvá petrželková nať |
Postup:
1. Na rozpuštěném másle opečeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, tu přepustíme a vyškvaříme, pokračujeme nakrájeným uzeným masem a všechno dohromady pěkně opékáme
2. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, ještě chvilku opékáme a jako poslední přijde do základu na plátky nakrájený česnek, ale ten už opékáme jenom chvilku, aby se nespálil
3. Vše zasypeme hladkou moukou, zapražíme a zalijeme vodou nebo vývarem (cca 2 l ) osolíme, opepříme
4. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí
5. Před dokončením přidáme předem uvařené fazole, dochutíme podle chuti, přidáme petrželku.
Fazole (i jiné luštěniny) mívám předvařené v krabičkách v mrazáku, ale je možné použít i z plechovky. Pak bych použila asi ve slaném nálevu a před přípravou je důkladně propláchla.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková