Na plátky pokrájené brambory, promíchané s cibulí, dochucené česnekem, kořením a bylinkami, chvíli povařené podlité smetanou a vodou, zapečené v troubě spolu s nastrouhaným parmazánem. Recept podle Jamieho Olivera.
Ingredience:
6-8 ks | středně velkých brambor i se slupkou |
4 ks | ančovičky v olejovém nálevu |
2-3 ks | snítky rozmarýnu |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | středně velké cibule |
1 ks | stroužek česneku |
1/2 ks | muškátového oříšku |
3/4 kelímku | smetany na vaření |
100 g | parmazánu |
1 dcl | vody |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Neoloupané brambory důkladně očistíme kartáčkem po studenou tekoucí vodou, pak je nakrájíme na tenká kolečka, cibuli oloupeme a nastrouháme na tenké plátky
2. Brambory zamícháme s cibulí na menším plechu, přidáme bobkové listy, prolisovaný stroužek česneku, asi čtyři ančovičky s konzervy i s trochou oleje, nastrouháme muškátový oříšek a pokrm osolíme a okořeníme pepřem a snítky rozmarýnu
3. Nakonec brambory zalijeme smetanou, trochou vody, jemně posypeme nastrouhaným parmazánem a dáme na sporák vařit, jakmile začnou bublat, zakryjeme je alobalem a vaříme asi 15-20 minut, občas s pekáčem zatřepeme, aby se brambory odlepily odedna
4. Odkryté brambory posypeme znovu, ale tentokrát hojně, nastrouhaným parmazánem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C zapéci dozlatova.