REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňovo-čokoládové cupcakes s kořeněným krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzimní recept z dýně, čokolády a dalších surovin, na sladké cupcakes ozdobené kořeněným smetanovo-sýrovým krémem.


Ingredience:
Na 12 středních cupcakes:
200 gkrystalového cukru
195 ghladké mouky, prosáté
150 gčokolády nalámané na malé kousky (60-65%)
113 grostlinného tuku Hera máslová příchuť, změklého
180 mldýňového pyré
2 ksvelká vajíčka
1 lžičkaprášku do pečiva
1 lžičkavanilkového extraktu
1 lžičkamleté skořice
1/2 lžičkymletého zázvoru
1/2 lžičkysody
1/2 lžičkysoli
1/4 lžičkymletého hřebíčku
Krém z čerstvého sýra:
250 gkrémového sýra
60 gmoučkového cukru, prosátého
160 mlsmetany ke šlehání
1 lžičkavanilkového extraktu
3/4 lžičkydýňovo-perníkového koření
Domácí perníkové koření:
2 lžičkymleté skořice
1/4 lžičkymuškátového oříšku (čerstvě strouhaného)
1/4 lžičkynového koření (čerstvě drceného)
1/4 lžičkyhřebíčku (čerstvě drceného)
1/4 lžičkymletého zázvoru
Ostatní:
plech na muffiny a papírové kočíčky

Postup:
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky
  2. Ve velké míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a sůl
  3. V míse mixéru vyšleháme rostlinný tuk Hera máslovou společně s cukrem, dokud není směs hladká, světlá a nadýchaná, přidáme vajíčka, vždy jedno po druhém, nakonec už jen zlehka vmícháme vanilkový extrakt
  4. Rychlost mixéru snížíme na minimum a postupně do směsi začneme zašlehávat moučnou směs a dýňové pyré, celé množství vmícháme asi ve 3 rovnoměrných dávkách s tím, že se vždy snažíme končit moučnou směsí
  5. Nakonec už jen zlehka ručně vmícháme čokoládu
  6. Pečeme asi 18-20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá
  7. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout
  8. Mezitím připravíme domácí perníkové koření; v hmoždíři rozdrtíme nové koření a hřebíček, potom do směsi nastrouháme muškátový oříšek a přidáme i zbylé koření, vše dobře promícháme (směs lze skladovat ve vzduchotěsné nádobce)
  9. Na krém zlehka důkladně prošleháme krémový sýr s vanilkovým extraktem, směsí moučkového cukru a dýňovo-perníkového koření, nakonec zašleháme smetanu, kterou do směsi přiléváme postupně a šleháme na vysoké otáčky
  10. Upečené cupcakes zdobíme krémem, můžeme dozdobit dýňovými semínky.
Doporučení:

Výsledný mix perníkového koření odpovídá asi 1 polévkové lžíci koření. Pokud nemáte v plánu využít zbytek koření v nejbližší době, vždy dělejte jen malé množství a uschovávejte pouze na dobu nezbytně nutnou. Dlouhým skladováním ztrácí koření chuť a aroma. Případně lze zbytek koření použít do různých buchet, koláčů i dalších korpusů. Skvěle si bude rozumět i s klasickými perníčky, kterým dodá tu pravou kořeněnou chuť. Můžete také zkusit experimentovat a přidat špetku do kávy či vašeho oblíbeného čaje. Koření v sychravém počasí zahřeje stejně jako dobře roztopený krb.

Poznámka:

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy