Sluncem obarvený marmeláda s chutí a vůní především po pomeranči, připravená z kousků dýně Hokaido, nastrouhaného zázvoru, pomerančů, jablek … a cukru.
Ingredience:
1,2 kg | dýně Hokaido |
0,5 kg | krystalového cukru |
1-2 lžičky | čerstvě nastrouhaného závoru |
1 lžička | mleté skořice |
1 sáček | želírfix 2:1 |
3-4 ks | pomeranče |
2 ks | hrušky |
2 ks | jablek |
šťáva z 1 ks citrónu | |
menší zavařovací skleničky s uzávěrem (asi 6 kusů) |
Postup:
1. Oloupanou dužinu dýně nakrájíme na malé kostky (můžeme ji také nastrouhat)
2. Dáme do hrnce s těžkým dnem, trochu podlijeme vodou a necháme vařit
3. Oloupaná jablka zbavená jadřinců také nakrájíme na kostky, přidáme k dýni, stejně tak upravíme a k ostatnímu přidáme pomeranče a vše vaříme tak 1 hodinu, občas bublající směs v hrnci promícháme, dokud nebude všechno měkké
4. Nakonec hmotu v hrnci rozmixujeme ručním ponorným mixérem
5. Přidáme želírovací prostředek a cukr, ještě 5 minut povaříme
6. nakonec do marmelády přidáme šťávu z citronu, lžičku strouhaného zázvoru a skořici
7. Horkou marmeládou naplníme horkou vodou spařené sklenice, dobře uzavřeme víčky a necháme vychladnout na hadrové utěrce otočené dnem vzhůru.
Dýně má kromě jiného nízký obsah kalorií a je bohatá na vitamíny (C a E, beta-karoten ), minerály, jako vápník, železo, draslík a hořčík, obsahuje hodnotné mastné kyseliny a posiluje imunitní systém.