Italské tiramisu může mít mnoho podob. Tento recept je na tiramisu servírovaný ve sklenici, díky které strávník uvidí dezert v celé jeho kráse.
Ingredience:
500 g | mascarpone |
100 g | bílé čokolády |
100 g | hořké tmavé čokolády |
350 ml | smetany ke šlehání |
50 ml | smetany na vaření |
1 hrnek | espressa nebo překapávané kávy |
12 ks | cukrářských piškotů |
3 cl | brandy nebo rumu |
pár kapek vanilkového extraktu | |
kakao na ozdobu | |
snítky máty |
Postup:
1. Ze smetany vyšleháme pevnou tuhou šlehačku, necháme ji vychladit
2. Ve vodní lázni rozpustíme v misce hořkou čokoládu, necháme ji vychladnout a promícháme s polovinou mascarpone a šlehačkou, odložíme do ledničky
3. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu se smetanou na vaření, přidáme kapku vanilkového extraktu, promícháme a necháme zchladnout, pak zapracujeme zbývající mascarpone a šlehačku, dáme vychladit
4. Do mělké mísy nalijeme kávu s kapkou rumu, piškoty namočíme v kávě a rozdělíme je na dno pohárů
5. Lžící postupně plníme sklenice tmavou a světlou směsí, proložíme jednou směsí namočených piškotů a poháry naplníme zbytkem hmoty
6. Poháry přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladnu 4-6 hodin vychladit
7. Před podáváním posypeme dezert kakaem a ozdobím například čerstvou mátou.
Pokud budete chtít, aby dezert byl o něco sladší, přislaďte si cukrem kávu nebo šlehačku.
Poznámka:Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.