Pikantní recept z čínské kuchyně na úpravu drůbežích drobů, v tomto případě kuřecích žaludků. Nejprve se spaří a pak podusí na orestovaném pórku zalité vodou, dochucené zázvorem, sójovou omáčkou, později i karamelem, octem, cukrem, cayennským pepřem a solí.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
750 g | kuřecích žaludků |
1 l | vody |
1 ks | pórek |
2 lžíce | sojové omáčky |
1 lžíce | karamelu |
1 lžíce | octa |
1 lžička | zázvoru |
1 lžička | cukru |
cayenský pepř (červený pepř) | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Žaludky očistíme a rozřízneme na 2 části. Na vyklenuté masité části žaludku uděláme nožem po délce a napříč zářezy (mřížku), řezy vedeme jen na povrchu, abychom žaludky nepřeřízli.
- Nařezané žaludky spaříme 2x vařící vodou, v horké vodě zbělí a otevřou se.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájený pórek na tenká kolečka, krátce orestujeme. Přidáme kuřecí žaludky, zalijeme vodou. Do vody přidáme sůl, zázvor, sójovou omáčku, přivedeme k varu. Potom oheň ztlumíme, přikryjeme pokličkou, dusíme 1,5 hodiny, občas promícháme.
- Když žaludky změknou, dochutíme karamelem, octem, cukrem, cayennským pepřem, dusíme ještě 15 minut.
- Dušené žaludky podáváme například s rýží, nebo pečivem.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek