Jablka plněná piškoty a oříškovou čokoládou, povařená ve víně, sypaná opraženými mandliovými lupínky.
Ingredience:
4 ks | velkých nemoučných jablek nakyslé chuti |
50 g | dětských piškotů |
200 g | oříškové čokolády |
2 lžíce | na drobné plátky nasekaných mandlí |
1 lžička | másla |
200 ml | červeného vína |
cukr |
Postup:
1. Omytá jablka oloupeme škrabkou na zeleninu, pak nožem nebo vykrajovačem na ovoce odstraníme jádřince a dáváme pozor, aby uvnitř nezůstaly jejich tvrdé zbytky
2. Do většího hrnce nalijeme červené víno, uvedeme do varu, vložíme jablka, asi 10 minut povaříme a během vaření jimi neustále otáčíme lžící, přeléváme je ze všech stran vínem a dáváme pozor, aby se jablka nerozvařila
3. Do misky nasypeme oříškovou čokoládu nastrouhanou nahrubo, pak dáme piškoty do mikrotenového sáčku, válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky, které přidáme k nastrouhané čokoládě a promícháme
4. Jablka povařená ve víně vyndáme na talířky, naplníme je směsí čokolády a piškotů, dbáme na to, aby nám během přípravy nevystydla
5. Víno, ve kterém se jablka vařila, necháme na prudkém ohni zredukovat na jednu třetinu původního množství, podle chuti můžeme přidat ještě trochu cukru, dobře promícháme a pak jablka voňavou vinnou šťávou přelijeme
6. Nakonec před servírováním posypeme jablíčka mandlovými lupínky, které jsme v pánvičce na rozehřátém másle za stálého míchání krátce opražily.
Kdo má rád vydatnější zákusky, může si jablka ozdobit šlehačkou nebo čokoládovou polevou a pro děti víno zaměníme za domácí ovocnou šťávu.