REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce malých buchtiček z kynutého těsta, upečených do červena a přelitých jemným, nažloutlým vanilkovým krémem.


Ingredience:
Rozpis na cca 5 porcí:
Těsto:
600 ghladké mouky
180 gmásla
80 gcukru krupice
25 gdroždí
10 gcitrónové kůry
0,75 lmléka
3 ksvajec
1 lžičkasoli
Vanilkový krém:
1 lmléka
100 gcukru krupice
50 gvanilkového pudinku
10 gvanilínového cukru
5 ksžloutků

Postup:

1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky (trochu mouky si odložíme na vyválení těsta) přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl, asi 100g rozpuštěného vlažného másla, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme a propracujeme
3. Hotové těsto necháme dostatečně vykynout, potom je rozválíme na silnější prameny (válečky) o průměru 2 cm, které rozkrájíme na dílky (terče) a skládáme ve vrstvách do máslem vytřeného pekáče
4. Jednotlivé dílky i vrstvy promašťujeme zbylou dávkou rozpuštěného másla
5. Buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) dočervena
6. Po vychladnutí rozdělíme upečené buchtičky na jednotlivé porce
7. Krém připravíme tak, že polovinu dávky mléka dáme vařit s 2/
3 dávky cukru
8. Do vařícího mléka vlijeme krémový prášek rozmíchaný pečlivě s částí (asi polovinou) zbylého mléka a za neustálého prošlehávání směs převaříme, až mírně zahoustne
9. Do zahoustlé směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylou třetinou dávky cukru a zbylým mlékem a zvolna, za stálého prošlehávání uvedeme krém téměř do varu (nesmí se vařit!!!)
10. Nakonec krém ochutíme vanilínovým cukrem
11. Hotový krém uchováme v nádobě ponořené ze 2/
3 v horké lázni
12. Buchtičky servírujeme zalité teplým krémem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy