REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drobenkový jablkový koláč s citronovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto pokladené jablkovou náplní a posypané drobenkou, upečené dozlatova, hotové ještě potřené citronovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gtuku
4 lžícehorké vody
1/4 lžičkysoli
Na náplň:
500 gjablek
70 gcukru krupice
30 ghnědého cukru
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícemouky
1 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
1/2 lžičkymuškátového oříšku
Na drobenku:
90 ghrubé mouky
60 gmásla
30 gcukru krupice
30 ghnědého cukru
1/2 lžičkyskořice
1/4 lžičkymuškátového oříšku
Na polevu:
2 lžícecitronové šťávy
150 gmoučkového cukru

Postup:

1. Změklý tuk utřeme se 4 lžícemi horké vody dohladka, přidáme prosátou hladkou mouku, sůl a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladu
2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na špalíky, pokapeme citronovou šťávou a pak je smícháme s krupicovým i hnědým cukrem, moukou, mletou skořicí, strouhaným muškátovým oříškem a změklým máslem
3. V míse smícháme hrubou mouku, krupicový i hnědý cukr, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, přidáme změklé máslo a rukama zpracujeme na drobenku
4. Těsto vyválíme a vyložíme jím rozevíratelnou formu (o průměru 26 cm), pak na něho rozetřeme jablkovou náplň a posypeme drobenkou
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 60 minut a po vychladnutí potřeme koláč moučkovým cukrem utřeným s citronovou šťávou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy