Těsto pokladené jablkovou náplní a posypané drobenkou, upečené dozlatova, hotové ještě potřené citronovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
125 g | tuku |
4 lžíce | horké vody |
1/4 lžičky | soli |
Na náplň: | |
500 g | jablek |
70 g | cukru krupice |
30 g | hnědého cukru |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžička | mleté skořice |
1/2 lžičky | muškátového oříšku |
Na drobenku: | |
90 g | hrubé mouky |
60 g | másla |
30 g | cukru krupice |
30 g | hnědého cukru |
1/2 lžičky | skořice |
1/4 lžičky | muškátového oříšku |
Na polevu: | |
2 lžíce | citronové šťávy |
150 g | moučkového cukru |
Postup:
1. Změklý tuk utřeme se 4 lžícemi horké vody dohladka, přidáme prosátou hladkou mouku, sůl a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladu
2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na špalíky, pokapeme citronovou šťávou a pak je smícháme s krupicovým i hnědým cukrem, moukou, mletou skořicí, strouhaným muškátovým oříškem a změklým máslem
3. V míse smícháme hrubou mouku, krupicový i hnědý cukr, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, přidáme změklé máslo a rukama zpracujeme na drobenku
4. Těsto vyválíme a vyložíme jím rozevíratelnou formu (o průměru 26 cm), pak na něho rozetřeme jablkovou náplň a posypeme drobenkou
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 60 minut a po vychladnutí potřeme koláč moučkovým cukrem utřeným s citronovou šťávou.