REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drobenkový jablkový koláč s citronovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto pokladené jablkovou náplní a posypané drobenkou, upečené dozlatova, hotové ještě potřené citronovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gtuku
4 lžícehorké vody
1/4 lžičkysoli
Na náplň:
500 gjablek
70 gcukru krupice
30 ghnědého cukru
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícemouky
1 lžícemásla
1 lžičkamleté skořice
1/2 lžičkymuškátového oříšku
Na drobenku:
90 ghrubé mouky
60 gmásla
30 gcukru krupice
30 ghnědého cukru
1/2 lžičkyskořice
1/4 lžičkymuškátového oříšku
Na polevu:
2 lžícecitronové šťávy
150 gmoučkového cukru

Postup:

1. Změklý tuk utřeme se 4 lžícemi horké vody dohladka, přidáme prosátou hladkou mouku, sůl a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladu
2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na špalíky, pokapeme citronovou šťávou a pak je smícháme s krupicovým i hnědým cukrem, moukou, mletou skořicí, strouhaným muškátovým oříškem a změklým máslem
3. V míse smícháme hrubou mouku, krupicový i hnědý cukr, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, přidáme změklé máslo a rukama zpracujeme na drobenku
4. Těsto vyválíme a vyložíme jím rozevíratelnou formu (o průměru 26 cm), pak na něho rozetřeme jablkovou náplň a posypeme drobenkou
5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 60 minut a po vychladnutí potřeme koláč moučkovým cukrem utřeným s citronovou šťávou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy