A máme tu další recept na jednu sladkou dobrotu, kterou ve spolupráci s firmou Alika připravila bloggerka “Na skok v kuchyni” s použitím Arašídové mouky Alika, která patří mezi netradiční, ale velmi zajímavé mouky. Dort s arašídovým korpusem a krémem z bílé čokolády, připravený podle tohoto receptu, si jistě oblíbí každý mlsný jazýček.
Ingredience:
Korpus (na dortovou formu o průměru 16-18 cm): | |
30 g | arašídové mouky Alika |
30 g | hladké mouky (příp. bezlepkové mouky) |
60 g | cukru |
2 ks | vejce |
petka soli | |
máslo na vymazání dortové formy | |
Na krém: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
150 g | bílé čokolády (ideální jsou pecičky) |
3 ks | plátky želatiny |
Na dokončení: | |
čerstvé ovoce (např. maliny nebo jahody) | |
pistáciové kostky |
Postup:
- Do mísy od robota si dáme bílky, žloutky si dáme zvlášť do jiné mističky. Bílky začneme na střední stupeň šlehat a přidáme špetku soli. Když nám začnou bílky světlat, po lžících začneme přidávat cukr. Šleháme, dokud nám nevznikne tuhý lesklý sníh. Poté do něj pomocí stěrky zapracujeme žloutky. Nakonec přidáme arašídovou a hladkou mouku a pomocí metly zlehka promícháme.
- Dortovou formu si vymažeme máslem a těsto do ní nalijeme. Pečeme na 180 stupňů cca 15 minut.
- Hotový korpus necháme vychladnout a připravíme si mezitím krém. Do misky si dáme ledovou vodu a namočíme v ní 3 plátky želatiny. 120 ml smetany zahřejeme ve vodní lázni a přidáme do ní vymačkané plátky želatiny. Nakonec v ní rozpustíme i bílou čokoládu. V robotu si mezitím vyšleháme zbylých 130 ml smetany ke šlehání do tuhé šlehačky. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamícháme.
- Polovinu krému nalijeme na korpus, dáme na něj napůl rozkrojené maliny a zalijeme zbytkem krému. Dort necháme zatuhnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
- Dort před podáváním posypeme pistáciovými kostkami a ozdobíme čerstvým ovocem.
AUTOR: bloggerka Na skok v kuchyni ve spolupráci s firmou ALIKA