REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dort “RED VELVET”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dortový korpus plněný krémem ze šlehačky, mascarpone, dvou cukrů a vanilkového aroma, zdobený opět mascarpone smíchaným s máslem a cukrem.


Ingredience:
Na korpus:
300 gpráškového cukru
250 ghladké mouky
125 gmásla
20 gkakaa (holandského trochu méně!)
250 mlkefíru, nebo kysané smetany, případně acido ...
1 balenívanilkového cukru + vanilkové aroma
1 lžíceocta
1 zarovnaná lžičkapráškového červeného potravinářského barviva
1 lžičkasody bikarbony
1/2 lžičkysoli
2 ksvejce
Na krém:
500 gmascarpone
100 gcukr práškový
200 mlsmetany ke šlehání
1 sáčekvanilkového cukru + vanilkové aroma
Na ozdobu:
250 gmascarpone
100 gmásla
50 gcukru

Postup:

1. Připravíme si dortový korpus; smícháme mouku s kakaem a solí, povolené máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po jednom, postupně zašleháme vejce
2. Do kefíru přidáme barvivo, zamícháme ho do těsta a nakonec zapracujeme mouku se solí a kakaem
3. Nakonec smícháme sodu bikarbonu s octem, hned nalijeme do těsta a rychle těsto přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na dort
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 20-25 minut
5. Po upečení a vychládnutí korpus překrojíme na tři části, naplníme krémem, seskládáme a povrch potřeme mascarpone, které jsem si připravili na ozdobu, trochu krému můžeme oddělit, nabarvit barvivem na červeno a pomocí cukrářského zdobítka nebo sáčku s dírkou dozdobit.

Příprava krému na plnění:
Mascarpone vymícháme s práškovým a vanilkovým cukrem a vanilkovou aromou, přidáme velmi studenou, ale ne vyšlehanou, šlehačku, pomocí mixéru vyšleháme do požadované hustoty.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy