Vývar připravený z části králíka a kořenové zeleniny, servírovaný spolu s játrovými knedlíčky.
Ingredience:
hrudní koš, boky, hlava, krk a případně přední nohy z králika | |
králičí játra | |
2 ks | cibule |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | mrkve |
1 ks | vejce |
muškátový květ | |
hladká mouka | |
majoránka | |
máslo | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Králíka naporcujeme, nohy a hřbet odložíme na pečení nebo svíčkovou omáčku.
- Do hrnce s vodou dáme vařit hrudní koš, hlavu a boky, chceme li mít v polévce hodně masa, dáme vařit i přední nohy.
- Osolíme, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme vše doměkka, až půjde maso dobře od kosti, vývar scedíme, uvařené maso a zeleninu necháme vychladnout.
- Části králíka obereme a nakrájíme na kostičky, zeleninu rovněž, z jater odstraníme žilky a blanky a utřeme nebo umeleme je na strojku.
- Umletá játra dáme do misky, přidáme strouhanku, vejce, muškátový květ, česnek, lžičku másla a sůl, směs promícháme a vypracuje tužší hmotu z které pak uděláme kuličky, ty zatím odložíme stranou.
- Scezený vývar znovu ohřejeme, přidáme nakrájené maso a zeleninu, když se vývar začne vařit, nasypeme játrové knedlíčky, kuličky jsou uvařené, když se objeví na hladině polévky.
- Polévku osolíme, ochutíme majoránku, na závěr zahustíme cibulovou jíškou z hladké mouky, másla a nakrájené cibule.
Takto připravená polévka se někde podává i bez jíšky, jako vývar, jen s knedlíčky, masem a zeleninou.
Poznámka:autor: D.M.