REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí králičí polévka s játrovými knedlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vývar připravený z části králíka a kořenové zeleniny, servírovaný spolu s játrovými knedlíčky.


Ingredience:
hrudní koš, boky, hlava, krk a případně přední nohy z králika
králičí játra
2 kscibule
2-3 ksstroužky česneku
1 kskousek celeru
1 ksmrkve
1 ksvejce
muškátový květ
hladká mouka
majoránka
máslo
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Králíka naporcujeme, nohy a hřbet odložíme na pečení nebo svíčkovou omáčku
2. Do hrnce s vodou dáme vařit hrudní koš, hlavu a boky, chceme li mít v polévce hodně masa, dáme vařit i přední nohy
3. Osolíme, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme vše doměkka, až půjde maso dobře od kosti, vývar scedíme, uvařené maso a zeleninu necháme vychladnout
4. Části králíka obereme a nakrájíme na kostičky, zeleninu rovněž, z jater odstraníme žilky a blanky a utřeme nebo umeleme je na strojku
5. Umletá játra dáme do misky, přidáme strouhanku, vejce, muškátový květ, česnek, lžičku másla a sůl, směs promícháme a vypracuje tužší hmotu z které pak uděláme kuličky, ty zatím odložíme stranou
6. Scezený vývar znovu ohřejeme, přidáme nakrájené maso a zeleninu, když se vývar začne vařit, nasypeme játrové knedlíčky, kuličky jsou uvařené, když se objeví na hladině polévky
7. Polévku osolíme, ochutíme majoránku, na závěr zahustíme cibulovou jíškou z hladké mouky, másla a nakrájené cibule.

Doporučení:

Takto připravená polévka se někde podává i bez jíšky, jako vývar, jen s knedlíčky, masem a zeleninou.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy