REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní těsto na koláče s libovolnou náplní.


Ingredience:
500 ghladké mouky
1/4 lmléka
1/2 kskostky kvasnic (22 g)
1 ksprášku do pečiva
3 ksžloutků
1 ksmajolky (100 ml)
3 lžícecukru
3/4 lžičkysoli
100 mloleje
tuk na vymazání plechu
libovolná náplň:
tvaroh, povidla, ořechy, borůvky........
vejce na potření

Postup:

1. Z hladké mouky, mléka a kvasnic vypracujeme husté těsto, necháme vykynout
2. Po vykynutí zapracujeme do těsta prášek do pečiva, žloutky, majolku a olej, cukr a sůl, čímž vznikne jemné nelepící se těsto (dle potřeby přidáváme trochu mléka nebo mouky), necháme opět kynout
3. Z vyklopeného těsta lžící vykrajujeme jednotlivé kousky, které zakulatíme v placičku asi 1,5 cm silnou 4. Jedna z variant je, že placičky naplníme náplní (např: tvaroh…..) a dobře uzavřeme, vzniklou buchtičku položíme švem na tukem vymazaný plech, uděláme důlek a ten naplníme povidly, borůvkami……..

neboz vyváleného plátu vykrajujeme tvořítkem kulaté koláče, které dáme ihned na tukem vymazaný plech, na placičky pak lžičkou přidáme doprostřed libovolnou náplň (tvaroh, povidla, ořechy, borůvky……..), kterou mírně rozetřeme (zachovejte okraj koláče, tak 1 cm čistý)
5. Oba typy koláčů (jak plněné tak kulaté) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme předem připravenou drobenkou, necháme ještě chvíli kynout a pak je upečeme v troubě při teplotě kolem 170 °C.

Doporučení:

Pro začínající kuchaře a kuchařky je jednodušší zvolit koláče kulaté a plněné koláče nechat zkušenějšímNáplně lze i různě kombinovat, v koláčích plněných je většinou tvarohová náplň uvnitř.

Poznámka:

Příprava drobenky viz: Drobenka na koláče a jiné moučníky.Toto těsto má výhodu, že koláče zůstávají vláčné i druhý a třetí den.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy