REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní těsto na koláče s libovolnou náplní.


Ingredience:
500 ghladké mouky
1/4 lmléka
1/2 kskostky kvasnic (22 g)
1 ksprášku do pečiva
3 ksžloutků
1 ksmajolky (100 ml)
3 lžícecukru
3/4 lžičkysoli
100 mloleje
tuk na vymazání plechu
libovolná náplň:
tvaroh, povidla, ořechy, borůvky........
vejce na potření

Postup:

1. Z hladké mouky, mléka a kvasnic vypracujeme husté těsto, necháme vykynout
2. Po vykynutí zapracujeme do těsta prášek do pečiva, žloutky, majolku a olej, cukr a sůl, čímž vznikne jemné nelepící se těsto (dle potřeby přidáváme trochu mléka nebo mouky), necháme opět kynout
3. Z vyklopeného těsta lžící vykrajujeme jednotlivé kousky, které zakulatíme v placičku asi 1,5 cm silnou 4. Jedna z variant je, že placičky naplníme náplní (např: tvaroh…..) a dobře uzavřeme, vzniklou buchtičku položíme švem na tukem vymazaný plech, uděláme důlek a ten naplníme povidly, borůvkami……..

neboz vyváleného plátu vykrajujeme tvořítkem kulaté koláče, které dáme ihned na tukem vymazaný plech, na placičky pak lžičkou přidáme doprostřed libovolnou náplň (tvaroh, povidla, ořechy, borůvky……..), kterou mírně rozetřeme (zachovejte okraj koláče, tak 1 cm čistý)
5. Oba typy koláčů (jak plněné tak kulaté) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme předem připravenou drobenkou, necháme ještě chvíli kynout a pak je upečeme v troubě při teplotě kolem 170 °C.

Doporučení:

Pro začínající kuchaře a kuchařky je jednodušší zvolit koláče kulaté a plněné koláče nechat zkušenějšímNáplně lze i různě kombinovat, v koláčích plněných je většinou tvarohová náplň uvnitř.

Poznámka:

Příprava drobenky viz: Drobenka na koláče a jiné moučníky.Toto těsto má výhodu, že koláče zůstávají vláčné i druhý a třetí den.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy