REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní těsto na koláče s libovolnou náplní.


Ingredience:
500 ghladké mouky
1/4 lmléka
1/2 kskostky kvasnic (22 g)
1 ksprášku do pečiva
3 ksžloutků
1 ksmajolky (100 ml)
3 lžícecukru
3/4 lžičkysoli
100 mloleje
tuk na vymazání plechu
libovolná náplň:
tvaroh, povidla, ořechy, borůvky........
vejce na potření

Postup:

1. Z hladké mouky, mléka a kvasnic vypracujeme husté těsto, necháme vykynout
2. Po vykynutí zapracujeme do těsta prášek do pečiva, žloutky, majolku a olej, cukr a sůl, čímž vznikne jemné nelepící se těsto (dle potřeby přidáváme trochu mléka nebo mouky), necháme opět kynout
3. Z vyklopeného těsta lžící vykrajujeme jednotlivé kousky, které zakulatíme v placičku asi 1,5 cm silnou 4. Jedna z variant je, že placičky naplníme náplní (např: tvaroh…..) a dobře uzavřeme, vzniklou buchtičku položíme švem na tukem vymazaný plech, uděláme důlek a ten naplníme povidly, borůvkami……..

neboz vyváleného plátu vykrajujeme tvořítkem kulaté koláče, které dáme ihned na tukem vymazaný plech, na placičky pak lžičkou přidáme doprostřed libovolnou náplň (tvaroh, povidla, ořechy, borůvky……..), kterou mírně rozetřeme (zachovejte okraj koláče, tak 1 cm čistý)
5. Oba typy koláčů (jak plněné tak kulaté) potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme předem připravenou drobenkou, necháme ještě chvíli kynout a pak je upečeme v troubě při teplotě kolem 170 °C.

Doporučení:

Pro začínající kuchaře a kuchařky je jednodušší zvolit koláče kulaté a plněné koláče nechat zkušenějšímNáplně lze i různě kombinovat, v koláčích plněných je většinou tvarohová náplň uvnitř.

Poznámka:

Příprava drobenky viz: Drobenka na koláče a jiné moučníky.Toto těsto má výhodu, že koláče zůstávají vláčné i druhý a třetí den.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy