Laskonky patří mezi naše nejoblíbenější zákusky připravené ze sněhového těsta.
Ingredience:
Na sněhové těsto: | |
165 g | krystalového cukru |
85 g | jemně umletého kokosu |
50 g | moučkového cukru |
3 ks | vaječné bílky |
Ostatní: | |
žloutkový máslový krém na slepení laskonek | |
papír na pečení pomazaný tukem | |
platová šablona na laskonky | |
vodní lázeň |
Postup:
1. Bílky s krystalovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuhé pěny (šlehání trvá poměrně dlouho, na konci šlehání by měla bílková pěna být hustá tak, aby dělala špičky)
2. Do takto vyšlehané hmoty jemně vmícháme moučkový cukr a kokos
3. Sněhovou hmotu nanášíme přes laskonkovou šablonu na vymazaný pečící papír, pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi tak 15-20 minut (pečení je potřeba ohlídat, aby nám výsledné laskonky nezhnědly nebo naopak nebyly moc nedopečené!)
4. Upečené a vychladlé laskonky slepujeme k sobě vždy po dvou žloutkovým krémem.
Recept na žloutkový krém najdete zde: Žloutkový krém máslový.
Poznámka:Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.